HUB PRESS

s e î n c a r c ă

După discuția cu Dines, Ciolacu face un pas major - Primul unicorn românesc se va implica în digitalizarea ANAF

După discuția cu Dines, Ciolacu face un pas major - Primul unicorn românesc se va implica în digitalizarea ANAF
Sursă foto: gov.ro

Specialiştii de la UiPath, primul "unicorn" (start-up privat evaluat la peste 1 miliard de dolari) cu origini româneşti, care a debutat pe bursa din New York în 2021, vor contribui la procesul de digitalizare al operaţiunilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), o instituţie ce se confruntă cu dificultăţi majore în domeniul IT de mulţi ani. Acest plan a fost stabilit în cadrul unei întâlniri între Marcel Ciolacu, premierul României, şi Daniel Dines, fondatorul UiPath.

Conform unor surse oficiale citate de Profit.ro, Dines s-a arătat dispus să sprijine digitalizarea ANAF şi s-a convenit ca specialiştii UiPath să elaboreze un plan în acest sens.

Probleme legate de procesul de digitalizare la ANAF

ANAF implementează o serie largă de proiecte pentru modernizarea activităţilor sale, inclusiv îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii. Cu toate acestea, progresul realizat până acum nu este suficient. Controlul exercitat de ANAF asupra unor operaţiuni precum digitalizarea formularelor este restricţionat datorită faptului că responsabilitatea tehnică revine Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare (CNIF), o instituţie subordonată Ministerului Finanţelor.

În plus, CNIF se confruntă cu o lipsă acută de specialişti IT.

Anul trecut, în primăvară, ANAF a beneficiat de sprijinul administraţiei fiscale din Estonia pentru reformarea activităţilor de control fiscal. Estonia este recunoscută la nivel mondial ca fiind unul dintre liderii în domeniul digitalizării administraţiei publice.

Discuţiile dintre Ciolacu şi Dines

„Le-am spus că nu vrem să inventăm roata, ci să preluăm un model internaţional de succes în privinţa digitalizării infrastructurii informatice de stat”, a declarat el.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu