Aproximativ 60 de proiectile balistice nord-coreene KN-23, utilizate de Rusia împotriva Ucrainei în cursul acestui an, conțin componente produse în Statele Unite și Europa, conform unui studiu realizat de CNN și confirmat de surse militare ucrainene.
Din ianuarie până în noiembrie, Rusia a lansat 194 de proiectile balistice asupra Ucrainei, cu o creștere semnificativă a atacurilor în lunile august și septembrie, când Ucraina a raportat pentru prima dată utilizarea proiectilelor KN-23 de către Rusia.
„Observăm că, de la începutul primăverii, Rusia folosește mult mai multe rachete balistice și drone de atac împotriva Ucrainei, reducând utilizarea rachetelor de croazieră,” a afirmat Yuriy Ignat, responsabilul interimar al comunicării Forțelor Aeriene ale Ucrainei, pentru CNN, potrivit Mediafax.Fragmentele din rachetele nord-coreene prezentate oficialilor CNN de către ucraineni au dezvăluit existența unor sisteme de ghidare ce includ componente produse în Statele Unite și Europa.
Elemente esențiale au fost fabricate de nouă producători occidentali, inclusiv companii din SUA, Olanda și Regatul Unit. Unele dintre acestea au fost produse chiar în 2023.
Un studiu publicat mai devreme în acest an de organizația britanică de investigație Conflict Armament Research (CAR) a descoperit că 75% din componentele uneia dintre primele rachete nord-coreene utilizate împotriva Ucrainei proveneau de la companii americane.
Studiul CAR a mai evidențiat că peste 250 de companii au furnizat componente găsite în rachetele nord-coreene. Cu toate acestea, majoritatea acestor componente electronice sunt distribuite prin intermediul a cinci companii principale, toate cu sediul în Statele Unite și Canada.
Experții susțin că China joacă un rol esențial ca intermediar în acest lanț de aprovizionare.
Ucraina colaborează cu CAR pentru a bloca accesul Rusiei la componente de armament și muniție prin rețele care ocolesc sancțiunile.
Folosirea componentelor fabricate în Occident în armamentul folosit de Rusia accentuează necesitatea urgentă de a elimina lacunele din lanțurile globale de aprovizionare, care permit Moscovei să își sprijine eforturile beligerante.