HUB PRESS

s e î n c a r c ă

DOCUMENT | Cum și cui vor crește veniturile prin Noua Lege a Pensiilor, conform Guvernului Ciolacu

DOCUMENT | Cum și cui vor crește veniturile prin Noua Lege a Pensiilor, conform Guvernului Ciolacu
Sursă foto: e-juridic.manager.ro

Guvernul condus de Marcel Ciolacu are în plan să crească pensiile! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a prezentat în cadrul ședinței Coaliției de marți ultima variantă a noii Legi a pensiilor care urmează să fie implementată.

Legea a fost deja transmisă Comisiei Europene, la Bruxelles, și există posibilitatea ca aceasta să fie adoptată până la finalul anului. Astfel, primele majorări ale veniturilor pentru pensionari ar putea avea loc încă de la începutul anului viitor.

Cum se vor calcula pensiile

Noul proiect de lege respectă criteriile din jalonul 214 din PNRR. Principiile fundamentale ale legii sunt:

- Contributivitate - Stabilitate în câmpul muncii - Echitate - Solidaritate

Stabilitatea în munca va fi recompensată suplimentar. Stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime:

- 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv; - 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv; - 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate. Formula de majorare a pensiilor

Rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior.

Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent.

Recalcularea tuturor pensiilor

Toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul;

Nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cuantumul aflat în plată;

Stagiul de cotizare este redefinit

Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare sunt condiționate de un stagiu de cotizare contributiv.

Pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă, perioadele necontributive etc.;

Pentru a putea beneficia de pensia anticipată este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie - acord global; - plata cu ora; - al treisprezecelea salariu; - premii, etc.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente.

La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Din 2035, femeile și bărbații vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani

În prezent atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani pentru femei se face eșalonat, până în 2030

În noua lege, eșalonarea se va întinde până în 2035.

Femeile cu mai mulți copii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare Reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani: - Un copil: 6 luni - Doi copii: un an - Trei copii: un an și șase luni - Patru copii: doi ani - Cinci copii: doi ani și șase luni - Șase copii: trei ani - Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Cumpărarea de vechime

Pot fi cumpărați până la 6 ani de vechime în baza unui contract de asigurare voluntar doar pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau îmbunătățirea numărului de puncte lunar.

Tipurile de pensie prevăzute de proiectul de lege Pensie pentru limită de vârstă - condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv; Pensie de invaliditate - se mențin cele trei grade (grav, accentuat sau mediu) care vor fi redefinite: - gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută; - gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată partial - gradul III – deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată; Pensie anticipată - condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. (*) Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent. (*) Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă, etc.; Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale. Condițiile de muncă speciale și deosebite

În vederea întăririi principiului contributivității s-au revizuit activitățile încadrate în condiții speciale și deosebite de muncă.

S-a propus acordarea unui nr. de puncte fix, de respectiv 0,25 pct. și 0,50 pct., pentru fiecare an realizat în condiții deosebite și respectiv speciale de muncă.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate in condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate in condițiile deosebite...

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin