HUB PRESS

s e î n c a r c ă

DNA: Mama soției lui Cherecheș cerea un preț enorm pentru o afacere, în schimbul unei soluții favorabile pentru primar.

DNA: Mama soției lui Cherecheș cerea un preț enorm pentru o afacere, în schimbul unei soluții favorabile pentru primar.
Sursă foto: Digi24.ro

Procurorii DNA din Cluj au luat decizia de a iniția procedurile penale și de a reține pentru 24 de ore, începând cu 09 noiembrie 2023, doi suspecți (un cuplu), acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită, conform unui anunț oficial emis joi de Direcție.

Sursele judiciare indică faptul că cei în cauză sunt Claudia Gliga, mama soacră a lui Cătălin Cherecheș și soțul ei, Dorin Petru.

Conform ordonanțelor procurorilor, se pare că pe data de 25 octombrie 2023, în timp ce un membru al familiei lor era judecat într-un proces legat de corupție, aflându-se în etapa apelului, suspecta ar fi intrat în contact cu o persoană (martorul cazului), care era rudă cu unul dintre judecătorii din complet. Ea s-ar fi propus să cumpere o afacere pe care aceasta din urmă o avea în județul Mureş pentru o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro. De asemenea, ea sugera că ar putea oferi alte avantaje necuvenite.
Condiția...

"Oferta" inițială ar fi fost valabilă doar dacă respectivul magistrat ar fi decis să pronunţe o sentinţă favorabilă (o soluţie mai blândă) în cazul în care membrul familiei suspectei era judecat pentru presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, pe 06 noiembrie 2023, suspecta ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent. Restul banilor urmau să fie dați după ce instanța ar fi decis o soluție de achitare.

În cadrul circumstanțelor menționate mai sus, pe data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant din Cluj-Napoca, suspecta ar fi dat martorului avansul promis de 50.000 euro. Atunci s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suspecta ar fi fost ajutată moral și material de soțul ei în toate aceste demersuri. Acesta i-ar fi asigurat transportul atât pentru "rezolvarea problemei" la Baia Mare cât și pentru remiterea sumei de 50.000 euro.
Pregătiri pentru arest...

Sursele judiciare afirmă că mama soacră a lui Cătălin Cherecheș a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii anticorupție din Cluj. Alături de ea a fost reținut și soțul ei, socru al lui Cherecheș.

Aceștia sunt Claudia Gliga, mama soacră a demnitarului și Dorin Petru, soțul ei, care este acuzat de complicitate la dare de mită.

Reținerea ar fi avut loc în cursul nopții, după audieri maraton. Joi, cei doi urmează să fie prezentați unui judecător de drepturi și libertăți.

Flagrantul a fost realizat în timp ce mama soacră a lui Cherecheș discuta cu mama judecătoarei. Curtea de Apel Cluj urmează să pronunțe un verdict pe 24 noiembrie în dosarul în care primarul din Baia Mare a fost condamnat în prima instanță pentru luare de mită.

Mama soacră a primarului ar fi planificat să preia o firmă aparținând mamei judecătoarei. Sursele susțin că tranzacția s-ar fi realizat cu o sumă cuprinsă între 50 - 100.000 euro.

Sursele judiciare susțin că judecatoarea din completul care urma să-l judece pe primar a făcut denunț la DNA. Ea sesizase că mama sa fusese abordată de mama soacră a primarului pentru cumpărarea unei firme, respectiv un stand de vânzare. În acel moment, procurorii DNA au intrat pe fir și au realizat mai multe înregistrari ambientale. În înregistrări, mama soacră a primarului i-ar fi spus mamei judecătoarei ca fiica sa, la soluționarea dosarului primarului, "în numele legii să fie mai blândă".

În momentul în care mama soacră a lui Cătălin Cherecheș a venit la mama judecatoarei cu 50.000 euro - procurorii au constatat infracțiunea flagrantă.
Dosarul primarului

Cătălin Cherecheș, primarul de Baia Mare, a fost acuzat într-un dosar al DNA că a luat mită 30.000 de lei, în aprilie 2016. Primarul susținea atunci că era vorba despre restituirea unui împrumut. Cătălin Cherecheș a fost arestat atunci, dar a candidat din spatele gratiilor și a fost reales primar cu 70% din voturi.

În februarie 2022, Cherecheș a fost condamnat în prima instanță de Tribunalul Cluj la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mita in forma continuată. Decizia nu era definitivă. În plus, instanța dispusese ca pe o perioadă de 4 ani să i se interzică lui Cherecheș mai multe drepturi inclusiv cel de a fi ales.

Pe data de 24 noiembrie 2023, peste 2 săptămâni, Cătălin Cherecheș urma să primească decizia finală în acest dosar DNA din partea judecatorilor Curții de Apel Cluj.

În iunie același an, Cătălin Cherecheș a anunțat că vrea să se reîntoarcă în PSD, partid în care a mai fost membru de doua ori. Cătălin Cherecheș a fost membru al PNCȚCD, PSD, UNPR și PNL.

La data de 09 noiembrie 2023, suspecții urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest caz, procurorii beneficiază de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin