HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Diviziune în UE: Nordul optează pentru plățile electronice, Sudul pentru cash. În România există persoane fără conturi bancare.

Diviziune în UE: Nordul optează pentru plățile electronice, Sudul pentru cash. În România există persoane fără conturi bancare.
Sursă foto: Euronews

Conform statisticilor, în zonele daneze și olandeze, 90% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani utilizează serviciile bancare de acasă. În contrast, cele mai scăzute rate se găsesc în Bulgaria, România și cinci regiuni din sudul Italiei, potrivit Anuarului Regional Eurostat.

Diferența digitală

Pentru a măsura amploarea diferenței digitale, putem menționa că în 2022, doar 7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani din Uniunea Europeană nu au folosit niciodată internetul. Aceasta este media generală, care scade la sub 1% în trei regiuni suedeze: Sydsverige, Stockholm și Småland med öarna.

Pe de altă parte, există trei regiuni unde procentajul celor care trăiesc fără acces la internet atinge cifre cu două zecimale. Toate acestea sunt situate în sudul Europei și una dintre ele este italiană: Kentriki Elláda (Grecia; 20,3%), Calabria (Italia; 18,7%) și Norte (Portugalia: 17,8%).

Diferența devine chiar mai evidentă când vine vorba de transferuri bancare online. Conform ediției din 2023 a Anuarului Regional Eurostat, aproape trei cincimi (59,7%) din populația europeană au folosit internetul pentru a efectua tranzacții bancare în 2022.

Procentajul depășește 90% în toate regiunile din Danemarca și în nouă dintre cele douăsprezece regiuni olandeze. În contrast, Bulgaria și România se află la celălalt capăt al spectrului, unde mai puțin de un sfert din populație a folosit internetul pentru tranzacțiile bancare.

În afară de Bulgaria și România, cele mai mici rate ale utilizării serviciilor bancare online se găsesc în regiunile cu conectivitate slabă sau cu o populație mai în vârstă. Italia este un exemplu notabil aici, unde sudul se remarcă: în 2022, mai puțin de o treime dintre locuitorii Calabria (26,8%), Campania (30,8%), Basilicata (32%), Puglia (32,9%) ) și Sicilia (33%) au folosit serviciile bancare online.

Nici Grecia și Portugalia nu au un procentaj sub 50%, spre deosebire de capitalele finlandeze și daneze: Helsinki-Uusimaa (95,9%) și Hovedstaden (95,4%), unde gestionarea conturilor bancare la distanță este ceva obișnuit.

În Italia, cele mai mari rate sunt înregistrate în nord. Cu toate acestea, acestea nu ating media europeană: 55,6% în Piemont, 58,6% în Veneto, 59,7% în Lombardia. Recordul este deținut de provincia Trento cu 60,9%. În contrast, un finlandez din Helsinki nu va plăti niciodată cu numerar la supermarket, dar un italian dintr-un sat din Calabria, Campania sau Sicilia probabil că va face asta.

În țările nord-europene se dezvoltă băncile "virtuale" care nu au deloc sucursale fizice. Aceasta nu este doar o tendință ci și un fapt: între anii 2019 și 2022 s-a înregistrat o creștere a utilizării serviciilor bancare online cu 5.1 puncte procentuale în Europa.

Cumpărături online - nu pentru toți

Modelele tranzacțiilor bancare se reflectă și în comportamentul de cumpărare: dacă analizăm comerțul electronic, harta sudului Europei devine puțin mai colorată. În 2022, peste două treimi (68%) din populația europeană a declarat că a achiziționat bunuri sau servicii online în ultimul an.

41 de regiuni europene au avut cel puțin patru cincimi dintre locuitorii lor care au făcut acest lucru. Acestea sunt concentrate mai ales în Danemarca, Irlanda, Franța, Olanda și Suedia. Recordul este deținut de capitala daneză Hovedstaden (91,3%), Noord-Holland (Olanda; 90,3%) și Praga (Cehia; 90,1%).

La polul opus se află 56 de regiuni unde mai puțin de trei cincimi din populație folosesc comerțul electronic. Acest model este aproape uniform în regiunile estice și sudice, unde se remarcă Bulgaria, România, Portugalia și Italia. În acest ultim caz, recordul negativ este deținut de regiunea Calabria (31,9%).

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu