HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Discuții între Guvern și ONG-uri pentru diminuarea consumului de droguri / Rafila propune înființarea de centre de luptă împotriva dependenței în toate județele României

Discuții între Guvern și ONG-uri pentru diminuarea consumului de droguri / Rafila propune înființarea de centre de luptă împotriva dependenței în toate județele României
Sursă foto: gov.ro

Joi, Cancelaria Prim-Ministrului a găzduit o sesiune de lucru pe tema prevenirii și diminuării utilizării drogurilor. La întrunire au participat reprezentanți ai diverselor organizații non-guvernamentale implicate în eforturile de atenuare a riscurilor legate de consumul de droguri, precum și ai principalelor instituții cu responsabilități în acest domeniu. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost de asemenea prezent la întâlnire.

Ministrul PSD a declarat: „Ne propunem ca în România să avem în fiecare judeţ centre pentru combaterea adicţiei, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii şi adolescenţii, pentru care trebuie să găsim soluţii”.

Reprezentanții ONG-urilor au sugerat crearea unui sistem de coordonare a eforturilor împotriva consumului de droguri la nivelul prim-ministrului sau al Secretariatului General al Guvernului. Alte sugestii au inclus dezvoltarea serviciilor medicale specializate, campanii pentru destigmatizarea consumatorilor, decriminalizarea posesiei de droguri pentru uz personal și implementarea educației preventive în școli pentru combaterea utilizarii drogurilor.

Această întâlnire a deschis calea unui dialog între guvern și organizațiile non-guvernamentale pentru a identifica cele mai eficiente strategii de reducere a riscurilor sociale, medicale și economice asociate cu consumul de droguri. Accentul a fost pus pe prevenție, suport și reintegrare socială pentru victime, conform comunicatului de presă al Guvernului, citat de news.ro.

În cadrul întâlnirii, Alexandru Rafila a subliniat necesitatea politicilor publice care să se concentreze mai mult pe aspectul psiho-medical al consumului de droguri și a evidențiat importanța deschiderii centrelor de reabilitare în țară. Ministrul Sănătății a propus elaborarea unui plan de acțiune pentru identificarea și implementarea celor mai eficiente măsuri.

Victoria Stoiciu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a subliniat că prioritare ar trebui să fie politicile penale împotriva traficului mare de droguri. Aceste politici ar trebui să fie însoțite de măsuri de sănătate publică. “Este nevoie de mutarea accentului pe politicile de sănătate, pe găsirea de soluţii alternative prin prevenire şi tratament”, a precizat consilierul.

La această reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale Antidrog, precum și diverse organizații non-guvernamentale. Întâlnirea a fost organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin intermediul consilierului de stat Victoria Stoicu.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin