HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Directorul ANM avertizează cu privire la Cod Roșu de caniculă: Se vor resimți temperaturi de 45 de grade, urmate de furtuni violente.

Directorul ANM avertizează cu privire la Cod Roșu de caniculă: Se vor resimți temperaturi de 45 de grade, urmate de furtuni violente.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conducerea Administratiei Nationale de Meteorologie, reprezentata de Elena Mateescu, a adus in atentie faptul ca in urmatoarele zile vom fi martorii unei cresteri semnificative a temperaturilor. Se pare ca meteorologii se pregatesc sa instaureze Codul Rosu de canicula pe intreg teritoriul tarii. Temperaturile resimtite vor atinge pragul de 45 de grade Celsius. In plus, Mateescu a mentionat ca ne putem astepta la furtuni violente care vor aparea spre sfarsitul zilelor toride.

"Previziunile noastre indica faptul ca incepand cu aceasta saptamana si pana aproape de finalul celei de-a doua decade a lunii curente, vom confrunta o crestere constanta a temperaturilor, un val persistent si intens de caldura. Acesta ar putea fi cel mai puternic val pe care l-am experimentat pana acum datorita numarului mare de zile consecutive cu astfel de temperaturi si extinderii acestuia in aproape toata tara.

Temperaturile minime sunt la randul lor foarte ridicate, nu scad sub 20°. Este posibil sa inregistram chiar 25° in anumite nopti si dimineti, ceea ce echivaleaza cu temperatura maxima normala pentru o zi de vara."

Mateescu: Cu siguranta vom emite Cod Rosu

Elena Mateescu, directorul ANM, a confirmat ca in viitorul apropiat "cu siguranta vom emite cod rosu" de canicula.

"Nu putem sa nu luam in considerare aceasta posibilitate. Avand in vedere datele pe care le avem, incepand cu a doua jumatate a saptamanii curente, modelele de prognoza numerică a vremii ne indica o probabilitate ridicata ca temperaturile sa atinga 40°C la umbra. Pe masura ce ne apropiem de acest prag, probabilitatea ajunge aproape la 100%, deci cu siguranta vom emite cod rosu, asa cum am facut si in cazul primului val de canicula din acest an, cand dupa trei zile consecutive de caldura intensa am emis codul pentru judetele din sudul tarii, cel mai devreme cod de canicula din iunie al acestui an.

Este foarte posibil ca temperaturile resimtite sa ajunga pana la 45°. Daca astazi am resimtit deja 42 - 43° la o temperatura de 38°, este foarte probabil ca sa resimtim cel putin 45°. Insa nu putem ajunge la 50°. In general, diferenta intre temperatura masurata si cea resimtita este intre 5 - 6 grade Celsius. Dar datorita efectului insulelor urbane de caldura precum Bucuresti sau alte capitale judetene, aceste temperaturi sunt extrem de ridicate si creeaza un disconfort termic semnificativ datorita faptului ca atat temperaturile maxime din timpul zilei cat si cele minime din timpul noptii sunt foarte ridicate, facandu-ne sa resimtim cu adevarat acest val de caldura.

Cu siguranta vom actualiza aceste alerte meteorologice in fiecare zi. Este posibil ca maine sa extindem aria judetelor cu cod portocaliu si in fiecare dimineata vom analiza situatia astfel incat sa avem cu cel putin 24h inainte informatii precise care sa confirme necesitatea elaborarii si emiterii codului rosu de canicula in Romania.", a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Directorul ANM: In anumite zone vom avea furtuni severe

Elena Mateescu, directorul ANM, a discutat si despre probabilitatea ca unele regiuni din tara noastra sa se confrunte cu furtuni puternice si alte fenomene meteo extreme.

"Aceste tipuri de fenomene au fost observate mai ales in centrul, nordul si vestul tarii. Ieri am emis doua avertizari meteorologice de tip nowcasting de cod rosu pentru judetele Harghita si Suceava. Momentan, avem alerte meteorologice de cod portocaliu pentru aceleasi regiuni care prevad cantitati mari de precipitatii intr-un interval scurt de timp, peste 25-30l/m², dar acestea sunt punctiforme.

Ceea ce este important este faptul ca masa de aer tropical, pe care o numim "boala de foc", va face ca acest al doilea val de caldura din vara 2024 sa fie mai intens comparativ cu primul, persistent si cu o durata mai mare.", a adaugat aceasta.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin