Studiile recente au evidențiat beneficiile surprinzătoare ale mersului înapoi, sau retro-mers, cum este cunoscut în lumea academică. Această practică aparent neconvențională poate avea efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Iată cum mersul în sens invers poate contribui la îmbunătățirea stării de bine.
Harmon a folosit o metodologie interesantă pentru a naviga cu spatele pe distanțe lungi: atașarea unei oglinzi mici de mașină la piept. În mod remarcabil, el pretinde că acest efort intensiv i-a consolidat gleznele până la punctul în care acestea puteau suporta un impact puternic fără a se întinde. Deși inițial motivat de un pariu, Harmon a descoperit din greșeală o practică cu avantaje neobișnuite pentru sănătate - mersul înapoi.
Mersul cu spatele poate oferi beneficii cognitive și fizice semnificativeDeși practica retro-mersului are o istorie plină de pariuri impulsive și tentative de stabilire a recordurilor stranii, aceasta ascunde o diferențiere biomecanică ce poate aduce beneficii fizice. Fizioterapia apelează frecvent la mersul înapoi pentru ameliorarea problemelor precum durerile de spate, problemele genunchilor și artrita. Studiile indică faptul că acest obicei neobișnuit poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra abilităților cognitive, cum ar fi memoria, timpul de reacție și rezolvarea problemelor.
Mersul cu spatele poate avea un impact pozitiv asupra corpului și mințiiMersul înapoi nu este benefic doar pentru sportivi, ci aduce avantaje unei game largi de categorii demografice, inclusiv persoanelor în vârstă, tinerilor, persoanelor supraponderale, pacienților cu osteoartrită și pacienților post-accident vascular cerebral cu deficiențe motorii. În plus, s-a descoperit că mersul înapoi ar putea arde mai multe calorii decât mersul înainte. Dufek evidențiază biomecanica unică a mersului înapoi care oferă o solicitare redusă la nivelul articulațiilor genunchiului - aceasta fiind extrem de benefic pentru cei care se recuperează după o operație la genunchi.
Studiile recente au adus noi perspective asupra aspectelor specifice ale biomecanicii mersului înapoi. Spre deosebire de mersul înainte care începe prin contactul cu călcâiul, mersul înapoi inițiază prin contactul cu vârfurile picioarelor, uneori fără ca călcâiul să atingă solul. Acest tip de mers reduce impactul asupra articulației genunchiului, majoritatea șocului fiind absorbit de articulația gleznei. Afirmația lui Harmon privind rezistența crescută a gleznelor, în pofida posibilelor exagerări, este în concordanță cu cunoașterea științifică despre beneficiile mersului înapoi.
Beneficiile mersului înapoi nu se limitează la aspectele fizice. Studiile au evidențiat diferențe în activitatea neuronală între mersul înainte și cel înapoi, cortexul prefrontal - responsabil pentru abilități cognitive precum luarea deciziilor și rezolvarea problemelor - fiind mai activ în timpul mișcării înapoi. Participanții care au practicat mersul înapoi au prezentat timpi de reacție mai rapizi în testele Stroop, sugerând beneficiile cognitive potențiale ale acestei practici neobișnuite.
Însă, ca orice exercițiu, mersul înapoi are și riscurile sale. Este necesar să fim atenți pentru a evita obstacolele nevăzute; existând cazuri de accidente și răni grave în timpul sesiunilor de terapie prin mers retro. În plus, activități alternative precum tai chi și înotul au fost identificate ca opțiuni mai eficiente pentru reabilitarea sportivilor cu dureri de spate, conform studiilor efectuate în China.
Pe măsură ce tehnologia permite cercetarea biomecanică la o scară mai largă, dovezi care susțin beneficiile și limitările mersului înapoi devin din ce în ce mai evidente. Deși călătoria neobișnuită a lui Harmon a fost motivată de un pariu, aceasta a deschis drumul unei explorări fascinante a avantajelor mersului înapoi - o practică care contrazice înțelepciunea tradițională și oferă o perspectivă unică asupra intersecției dintre fizic și cognitiv.