HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Dermatolog: Scabia poate fi contractată chiar și din hoteluri de 5 stele. Care este motivul?

Dermatolog: Scabia poate fi contractată chiar și din hoteluri de 5 stele. Care este motivul?
Sursă foto: ziarmedical.ro

Specialistul în dermato-venerologie, Oana Firescu, care activează la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a declarat recent că există pacienţi ce se confruntă cu scabie contractată din hoteluri, inclusiv din cele de 5 stele. Acest lucru se datorează faptului că lenjeria este schimbată regulat, dar păturile nu sunt.

”Avem în dermatologie cazuri de scabie, râie. Avem acum şi înţepături de ploşniţe şi toate bucuriile care vin la pachet, inclusiv cu cazările la hotel. Şi da, există scabie pe care putem să o luăm şi de la hotel de 5 stele şi se pot exacerba toate afecţunile acestea fotosensibilizante: lupus ertematos sau rozacee. Pacienţii aceştia ştiu ce să facă”, a menționat Oana Firescu în cadrul unei apariții la Medika TV.

Oana Firescu a detaliat aspectul pe care îl are scabia inițial - bubițe mici ce apar pe abdomen.

”La scabie pacientul iniţial consideră că e vorba de o alergie pentru că apar nişte bubiţe, nu mai e ca odinioară, la mâini. Pot săapară nişte leziuni micuţe în general la nivelul burţii, pe abdomen, dar şi la nivelul mâinilor, pe fese, care apoi se înmulţesc. Una dintre caracteristici este că nu cedează la antihistaminice. Când luăm o săptămână - două şi observăm că avem o mâncărime şi această mâncărime este una nocturnă, e foarte poibil să fie un parazit”, a explicat Oana Firescu.

Scabia se contractează prin contact direct cu pielea unei persoane infectate.

”Parazitul se transmite când avem contact piele pe piele. E adevărat că cel mai adesea se ia noaptea, atunci când dormim în respectiva încăpere. La hotel, de exemplu, se schimbă lenjeria, dar nu se schimbă pătura. Dacă ai tras lozul câştigător şi ai venit după o persoană bolnavă, ai şanse să iei şi tu. La fel când încercăm nişte haine. Ar trebui să fie o regulă aceasta, să spălăm hainele, după ce le cumpărăm”, a subliniat Oana Firescu.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu