HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Delir: 3.000 de camioane din Ucraina sunt blocate la frontiera cu Polonia, datorită unui protest al conducătorilor auto polonezi

Delir: 3.000 de camioane din Ucraina sunt blocate la frontiera cu Polonia, datorită unui protest al conducătorilor auto polonezi
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Aproape 3.000 de vehicule de marfa, majoritatea provenind din Ucraina, se aflau în impas duminică pe teritoriul polonez al frontierei, ca urmare a protestelor continuu de peste 10 zile ale conducătorilor auto polonezi, au anunţat oficialii ucraineni, potrivit Reuters.

La începutul acestei luni, soferii polonezi au instituit blocaje pe drumurile către trei posturi de frontieră cu Ucraina, manifestându-şi nemulţumirea faţă de ceea ce consideră a fi inerţia guvernului în faţa pierderii afacerilor în detrimentul competitorilor străini după invazia rusă în Ucraina din februarie 2022. Reprezentanții ucraineni au menționat săptămâna trecută că Kiev și Varșovia nu au reușit să ajungă la un acord pentru a pune capăt protestului.

"De mai bine de 10 zile, conducatorii auto ucraineni sunt prinsi la frontiera cu Polonia. Mii de persoane sunt forțate să traiască în condiții grele, cu resurse limitate de alimente, apă și combustibil", a afirmat Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministrul Ucrainei, pe X - platforma anterior cunoscuta ca Twitter.

Conform acestuia camioanele formează cozi care se întind pe o distanța mai mare de 30 km către frontiera Yahodyn, peste 10 km către Rava-Ruska și mai mult de 16 km spre granița Krakivets.

Conform datelor Ministerului Infrastructurii din Ucraina, lunar traversează frontiera cu Polonia între 40.000-50.000 de camioane prin cele opt puncte de trecere existente, număr dublu față de perioada prebelică.

Cea mai mare parte a mărfurilor sunt transportate de flota ucraineană. În prezent doar câteva vehicule pe oră reușesc să treacă prin punctele blocate ale frontierei poloneze, conform polițiștilor de frontieră ucraineni.

Brokerii ucraineni specializați în cereale au anunțat săptămâna trecută că transporturile rutiere ale Ucrainei cu alimente au scăzut cu 2,7% în primele 13 zile ale lunii noiembrie, din cauza problemelor generate la granița poloneză datorită grevei conducatorilor auto. Spike Brokers, care monitorizează regulat statisticile exportului, a declarat că tranzitul vehiculelor prin punctele vamale la granița cu Polonia a scăzut la 4.000 tone de marfă pe zi comparativ cu maximul atins o lună mai devreme - 7.500 tone pe zi.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu