HUB PRESS

s e î n c a r c ă
Cum se identifică o afecțiune neurologică?
Sursă foto: Harvard Gazette

Neurologia reprezintă un domeniu intrigant, iar România dispune de experţi de înaltă clasă. Dr. Claudiu Matei se poate lăuda cu o experienţă vastă adunată în diverse ţări şi împarte din experienţa sa legată de activitatea desfăşurată în patrie, unde a decis să revină pentru că „eşti cel mai performant în sistemul în care te-a format şi aici pot să ofer cel mai mult şi cel mai bine din ce ştiu”, după cum menţionează el.

Cauzele bolilor neurologice

Bolile pot fi declanşate, în general, de tumori, condiţii genetice sau o predispoziţie genetică.

Neurochirurgia se ocupă cu „tratamentul chirurgical sau nechirurgical al maladiilor sistemului central nervos şi periferic şi însumează bolile creierului, ale măduvei spinării şi nervilor periferici”, explicitează invitatul nostru.

Importanța controlului anual

Pacientul ajunge la neurochirurg prin simpla vizitare inițial a medicului de familie, care ne poate îndruma corect către specialistul/a necesar/a.

Pacienții sunt îndemnați să efectueze un control anual preventiv și uneori li se sugerează screening-ul pentru membrii familiei și alte teste specifice, funcție de boală.

De cele mai multe ori, pacienții sunt trimiși de medicul lor de familie pentru analize mai detaliate după ce există suspiciuni legate de afecțiuni cerebrale (tumori cerebrale, accidente vasculare, infecții etc), ale măduvei spinării sau ale coloanei vertebrale.

Doctorul clarifică faptul că anumite tumori cerebrale pot fi cauzate de sindroame genetice sau predispoziții în această direcție.

Alimentația, mediul înconjurător, factorul geografic, activitatea fizică, postura la birou - toate acestea constituie factori care pot favoriza apariția anumitor boli neurologice.

Neurochirurgia contemporană

România dispune de Neurochirurgie avansată, comparabil cu cea din țările occidentale.

Neuronavigaţia, aparatura pentru rezecţia tumorilor cu ultrasunete și ecograful modern - toate acestea se regasesc în spitalele specializate din țara noastră.

Totuşi, viitorul este al roboticii, crede invitatul nostru. „Nanochirurgia poate fi un aspect al viitorului, fără a minimiza intervenţia umană, pe care robotul nu o poate înlocui vreodată”, afirmă medicul primar neurochirurg Claudiu Matei.

„Awake surgery” sau Chirurgia tumorilor cerebrale cu pacientul conștient (în timpul rezecţiei tumorale, acesta rămâne treaz) - în apropierea ariilor precum cea a limbajului sau cea motorie.

Abordarea multidisciplinară este esențială - necesitatea unui neurochirurg, neuropsiholog, neuroanestezist, neurofiziolog în sala de operaţie. Se comunică cu pacientul în timpul operaţiei pentru a ajuta la păstrarea și protejarea ariilor importante și la disecarea corectă a tumorii.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu