HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cum se contestă recalcularea pensiei: Avocați specializați oferă explicațiile solicitate de pensionari

Cum se contestă recalcularea pensiei: Avocați specializați oferă explicațiile solicitate de pensionari
Sursă foto: newsweek.ro

Experții juridici de la Legal Bagder au realizat un studiu detaliat privind provocările legale care au apărut în urma recalculării pensiilor. Ei clarifică cum și prin ce mijloace pensionarii pot contesta o decizie de recalculare, efectele greșelilor din deciziile emise de casele de pensii și metoda de calcul a pensiilor. Vă prezentăm analiza făcută de avocații Legal Badger:

"CONTESTAȚIE RECALCULARE PENSIE

Casa Națională de Pensii a argumentat că aceste dificultăți ar fi putut rezulta din termenul limitat necesar pentru emiterea tuturor deciziilor, dar în absența contestației modului de recalculare a pensiilor, astfel de greșeli „scuzabile” pot avea efecte grave și permanente asupra drepturilor pensionarilor.

Conform comunicatelor Ministerului Muncii, pentru circa 4,4% dintre pensionari cuantumul pensiei a scăzut după recalculare, un rezultat care poate fi nu doar o consecință a implementării noii legi, dar și a gestionării defectuoase a procesului de recalculare de către Casele Teritoriale de Pensii, care au comis erori evidente.

TERMEN CONTESTARE DECIZIE DE RECALCULARE

Aceste persoane care se simt prejudiciate în drepturile lor au acum argumente solide pentru a contesta deciziile de recalculare, în termenul legal de 45 de zile de la momentul comunicării actului.

PENSIE MAI MICĂ DUPĂ RECALCULARE – CONSECINȚE

Problema esențială cu care se confruntă pensionarii afectați de recalculare este legată de indexarea viitoare a pensiilor raportată la o bază mai mică, o situație potențial injustă care va rezulta în blocarea pensiilor pentru o perioadă extinsă.

În prezent, dacă se emite o decizie de recalculare care indică o pensie redusă față de cea anterioră, se menține în plată pensia cu valoarea mai mare. Prin urmare, pare că noua lege nu aduce dezavantaje pentru nicio categorie de pensionari, atâta timp cât niciunul dintre aceștia nu va primi un cuantum redus al pensiei, iar cel mai neplăcut scenariu ar fi acela în care pensionarul nu beneficiază de nicio majorare.

Cu toate acestea, este important să reținem că această recalculare are ca obiectiv determinarea cuantumului legal al pensiei conform noii reglementări, care reflectează în realitate drepturile actuale ale pensionarului, la care se vor referi creșterile viitoare. Astfel, consecința drastică a unei diminuări este reprezentată de faptul că un procent de 4,4% dintre pensionari (aproximativ 200.000) nu va mai beneficia de o pensie majorată pentru o perioadă nedefinită de timp, până la o următoare reechilibrare. Pensionarii afectați se confruntă nu doar cu pierderea unor creșteri viitoare, dar și cu o percepție de inechitate.

Prin urmare, la următoarea indexare din ianuarie 2025, raportarea se va face la această pensie recalculată și redusă. Acest lucru înseamnă că acești pensionari riscă să nu mai beneficieze de creșteri semnificative ale pensiilor în viitor, ceea ce le va afecta direct stilul de viață. Astfel, indexarea pensiilor la o valoare redusă creează o inechitate majoră. Într-un context de inflație crescută, pensionarii afectați nu vor putea ține pasul cu creșterea costului vieții, fiind dezavantajați față de ceilalți pensionari ale căror pensii vor continua să crească.

Astfel, problema principală care apare acum vizează faptul că pensionarii afectați de recalculare, mai ales cei care depind exclusiv pe veniturile din pensie pentru a-și acoperi costurile de trai se confruntă cu perspectiva pierderii unor creșteri viitoare ale pensiei, în timp ce inflația continuă să crească.

Stagnarea pensiilor afectează capacitatea pensionarilor de a face față costurilor crescute ale vieții. Prin contestarea deciziilor de recalculare, în termenul de 45 de zile, pensionarii pot încerca să obțină o soluție echitabilă, care să asigure indexarea pensiilor lor la un nivel corect și proporțional cu inflația.

LIPSA DE TRANSPARENȚĂ ÎN EMITEREA DECIZIILOR DE RECALCULARE – CUM VERIFICĂM DIN CE CAUZA S-A DIMINUAT PENSIA?

Din păcate, deciziile de pensionare nu includ absolut nicio explicație referitoare la modul în care a fost efectuată recalcularea și de ce valoarea pensiei a scăzut sau a fost insuficient majorată. Lipsa de transparență a autorităților generează confuzie și incertitudine, făcând dificilă înțelegerea motivelor reale pentru care s-a produs această schimbare.

În astfel de situații, contestarea deciziilor de recalculare rămâne singura modalitate de apărare a drepturilor beneficiarilor, atât timp cât pensionarii sunt puși direct în fața faptului împlinit, confruntându-se cu efectele unei situații dezavantajoase, fără a li se oferi posibilitatea de a analiza raționamentul din spatele unui astfel de rezultat. Prin urmare, în tot acest context, o recalculare defavorabilă poate fi atât consecința noului algoritm de calcul al pensiei, dar și a unor erori evidente ale angajaților caselor teritoriale de pensii, ivite cu ocazia întocmirii acestor decizii.

Formularea de contestații împotriva deciziilor de recalculare, în contradictoriu chiar cu instituția emitentă, va forța casele de pensii să explice detaliat modul de calcul și să justifice legalitatea acestor decizii. Este important ca pensionarii să nu rămână pasivi și să nu accepte fără rezerve o decizie nefavorabilă, conștientizând că pot solicita controlul instanței de judecată cu privire la legalitatea deciziei de recalculare primite.

NECONTESTARE RECALCULARE 45 ZILE

În concluzie, Legea nr. 360/2023 și procedura de recalculare a pensiilor ridică multiple probleme care afectează direct un segment semnificativ al pensionarilor din România. Confuziile juridice create de aplicarea legii, lipsa de transparență, combinate cu presiunea termenului limitat în care au fost emise milioane de decizii de recalculare, pot fi cauza unor erori nejustificate care duc la nelegalitatea acestor decizii. În astfel de cazuri, trebuie avute în vedere consecințele pe termen lung ale unei pensii nejustificat reduse și faptul că eventualele erori necontestate în termenul de 45 de zile pot avea efecte permanente.

Pensionarii nu sunt responsabili pentru aceste erori și, prin contestarea deciziilor, au ocazia de a remedia situația și de a se asigura că pensiile lor reflectă corect contribuțiile și drepturile acumulate de-a lungul anilor. Este important să se sublinieze că, în mod egal, nici pensionarii al căror cuantum se dovedește a fi legal redus ca urmare a aplicării noii legi nu pot fi penalizați prin plata unei pensii mai mici, deoarece, până la recalculare, au beneficiat de o pensie stabilită legal, pe baza contribuțiilor lor și a legislației în vigoare la acel moment. Acest drept câștigat trebuie respectat, iar recalcularea care duce la stagnarea pensiilor rămâne un subiect controversat privind legitimitatea reglementărilor în vigoare actualmente la nivelul sistemului de pensii.", este detaliat în analiză.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu