HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cum să ne alimentăm în perioada postului: 5 sfaturi vitale pentru a evita vizitele la urgențe.

Cum să ne alimentăm în perioada postului: 5 sfaturi vitale pentru a evita vizitele la urgențe.
Sursă foto: smartliving.ro

Dr. Tudor Ciuhodaru a dezvăluit marți o serie de sfaturi referitoare la dieta, în contextul începerii postului Crăciunului.

În mod fundamental, planul alimentar trebuie să fie adaptat în funcție de vârstă, nivelul de activitate fizică, starea fiziologică și bolile existente. Este indicat să discutați cu un nutriționist pentru a evita vizitele nedorite la spital.

Opțiunea cea mai accesibilă și obișnuită este consumul de alimente care conțin carbohidrați: cartofi, paste fainoase, pâine sau produse derivate din porumb.

Produsele vegetale care substituie alimentele de origine animală (de exemplu pateuri vegetale, soia, cașcaval vegetal), dar și legumele proaspete, salatele sau fructele sunt foarte căutate în această perioadă. Totuși, ele sunt semnificativ mai costisitoare. Un regim alimentar echilibrat ar trebui:

  1. Să cuprindă proteine vegetale provenite din soia, cartofi, cereale integrale și fructe pentru glucide; lipide din uleiuri vegetale, nuci și semințe; vitamine obținute predominant din fructe și legume proaspete;
  2. Să fie ajustat caloric în funcție de necesitățile organismului - crescând dacă există efort fizic intens sau sarcină;
  3. Să nu excede necesitățile individuale, prin consumul excesiv de alimente sau alimente cu un conținut ridicat de calorii (ciocolată, gemuri, nuci, fasole);
  4. Să țină cont de bolile asociate - metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
  5. Să respecte programul de masă pentru a preveni hipoglicemiile.

Persoanele care postesc trebuie să fie conștiente că aceasta poate comporta și anumite riscuri:

  1. Postul strict respectat, fără a lua în considerare condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluția diverselor afecțiuni preexistente;
  2. Stările lipotimice și spasmofiliile sunt comune după o perioadă de restricție alimentară severă, eventual asociate cu anumite stări fiziologice;
  3. Existența unui risc ca dieta bogată caloric să creeze probleme pentru doamne și domnișoare după această perioadă;
  4. Costurile ridicate ale unei diete adecvate în timpul postului pot genera multe alte probleme.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin