HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cum evită chinezii taxele UE: BYD semnează un acord de un miliard de dolari pentru a intra pe piața europeană

Cum evită chinezii taxele UE: BYD semnează un acord de un miliard de dolari pentru a intra pe piața europeană
Sursă foto: wikipedia

BYD, gigantul chinez din industria vehiculelor electrice, a încheiat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia pentru a investi în această ţară. Acest pas va consolida prezenţa BYD pe teritoriul european, conform rapoartelor Bloomberg și Anadolu Agency, citate de Agerpres.ro.

Se preconizează că producătorul auto chinez va construi o fabrică în Turcia capabilă să producă anual 150.000 de vehicule electrice şi hibride. De asemenea, se are în vedere crearea unui centru de mobilitate și cercetare-dezvoltare (R&D), suma totală a investiţiei ridicându-se la un miliard de dolari. Se estimează că producţia va începe la sfârşitul anului 2026 și că se vor crea aproximativ 5.000 de locuri de muncă directe pe teritoriul turc.

Noua fabrică este menită să optimizeze "eficienţa logistică" a BYD, permițându-i companiei să ajungă mai ușor la clienții europeni, potrivit unui comunicat al companiei chineze. Accesul mai facil pe piața Uniunii Europene este esențial pentru BYD, având în vedere că UE a crescut recent tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice din China. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarife vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

În plus, noua fabrică BYD va putea deservi şi piaţa internă din Turcia, o ţară cu aproape 90 de milioane de locuitori. În anul precedent, automobilele electrice au reprezentat 7,5% din totalul vânzărilor de autoturisme în această ţară.

Acordul a fost semnat luni într-o ceremonie la care au participat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir, și președintele și directorul general al BYD, Wang Chuanfu. De asemenea, Erdogan s-a întâlnit cu reprezentanţii BYD la Istanbul.

Tot luni, Turcia a anunţat că va impune tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule provenite din China. Această măsură are scopul de a stimula investiţiile și de a proteja cota de piaţă a producătorilor auto locali.

În aceeași zi, un alt producător auto chinez, SWM, și-a exprimat dorința de a construi o fabrică în Turcia.

BYD este cel mai popular brand auto chinezesc și a inaugurat săptămâna trecută prima sa fabrică de asamblare de automobile electrice din Thailanda. Compania chineză construiește, de asemenea, o fabrică în Brazilia și analizează posibilitatea construirii unei uzine și în Mexic. Cu excepția fabricii din Ungaria, BYD are o prezenţă limitată în Europa.

Noua fabrică din Turcia reprezintă un pas important pentru BYD în dorinţa sa de a se apropia mai mult de marile pieţe auto și de a se proteja împotriva tarifelor vamale suplimentare.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu