HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cum arată valoarea unui cont de pensie privată după 15 ani de contribuții cu salariul mediu pe economie?

Cum arată valoarea unui cont de pensie privată după 15 ani de contribuții cu salariul mediu pe economie?
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un individ cu un venit mediu, care a contribuit constant în ultimii 15 ani la Pilonul II de pensii, ar trebui să aibă aproximativ 36.000 lei în cont. Cu toate acestea, dacă ritmul de creștere a contribuțiilor ar fi fost menținut conform planificării inițiale, suma totală ar fi fost cu 36% mai mare, potrivit lui Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), citat de Agerpres.

"Dinamica contribuțiilor nu s-a desfășurat conform planului inițial. După o perioadă de creștere a avut loc o corecție semnificativă. Mă refer la procentajul din salariul brut care a fost transferat. În momentul de față ne aflăm într-un proces de recuperare. Sper sincer ca începând cu anul viitor să asistăm la creșterea de la 3,75% la 4,75%, legalizată recent de Guvern și parte integrantă a angajamentului pe care România l-a luat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă...Au existat și alte abateri dar aceasta poate fi considerată cea mai importantă. Iată câteva calcule: un individ cu venit mediu care a contribuit lunar timp de 15 ani ar trebui să aibă acum aproximativ 36.000 lei în cont. Dacă ritmul de creștere a contribuțiilor ar fi fost respectat, suma totală ar fi fost de 49.000 lei, adică cu 36% mai mult", a declarat Radu Crăciun, la evenimentul care a marcat 15 ani de funcționare a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

Conform unui comunicat al asociației, Radu Crăciun a prezentat principalele date statistice privind Pilonul II după 15 ani de funcționare. Astfel, fondurile de pensii au acumulat 8,1 milioane de participanți și 117 miliarde de lei, dintre care trei sferturi provin din contribuțiile virate în sistem și un sfert (peste 30 miliarde lei) reprezintă câștigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile private de pensii.

În același timp, fondurile private de pensii din Pilonul II au efectuat plăți totale în valoare de 1,7 miliarde lei către 130.000 beneficiari. Se estimează că această sumă va depăși 2 miliarde lei până la finalul anului 2023 și va continua să crească exponențial în urmatorii ani.

În ceea ce privește persoanele care contribuie activ la Pilonul II de pensii, acesta a menționat că sunt aproximativ 8 milioane participanți, dintre care doar 4 milioane activi. Printre cei care nu mai contribuie se numără cei care au emigrat sau lucrează la negru, dar și emigranții care au lucrat câteva ani în România, au contribuit și apoi s-au mutat în alte țări.

De asemenea, el a subliniat că numărul celor care au contribuit constant de la înființarea sistemului este foarte mic, aproximativ 4-5% din totalul participanților.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu