HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cu ajutorul AI, medicii ar putea diagnostica autismul mult mai timpuriu

Cu ajutorul AI, medicii ar putea diagnostica autismul mult mai timpuriu
Sursă foto: 8ways.ch

O nouă formă de inteligență artificială (AI) care interpretează scanările RMN ale creierului a fost capabilă să identifice corect copiii între 24 și 48 de luni cu autism, atingând o rată de precizie de 98,5%, conform unui studiu ce urmează să fie prezentat la întâlnirea anuală a Societății de Radiologie din America de Nord (RSNA), potrivit news.ro.

Un colectiv multidisciplinar de cercetători a conceput acest sistem inteligent în trei faze, pentru a examina și categoriza scanările RMN cu tensorul difuziei (DT-MRI) al creierului.

DT-MRI este o metodologie specializată ce urmărește modul în care apa se mișcă pe căile materiei albe din creier.

Algoritmul este instruit să recunoască zonele neobișnuite pentru a determina dacă un individ face parte din spectrul autist sau este neurotipic.

Sistemul AI implică separarea imaginilor țesutului cerebral din scanările DT-MRI și extragerea markerilor imagistici care indică gradul de legaturi dintre regiunile cerebrale.

Un algoritm de învățare automatizată comparativ modelele markerilor din creierele copiilor cu autism cu cele din creierele normal dezvoltate.

"Autismul este, în primul rând, o boală a conexiunilor necorespunzătoare în creier", explică dr. Gregory N. Barnes, profesor de neurologie și director al Centrului de autism din Louisville.

Conform doctorului, DT-MRI surprinde conexiunile anormale care generează simptomele frecvente la copiii cu autism, cum ar fi deficiențele în comunicarea socială și comportamentele repetitive.

Cercetătorii au aplicat această metodologie scanărilor cerebrale DT-MRI ale 226 de copii cu vârste între 24 și 48 de luni.

Baza de date a inclus scanările a 126 de copii afectați de autism și 100 de copii cu dezvoltare normală.

Tehnologia a arătat o sensibilitate de 97%, o specificitate de 98% și o acuratețe totală de 98,5% în identificarea copiilor cu autism. Conform specialiștilor, această abordare reprezintă un progres semnificativ care permite detectarea timpurie a autismului la copiii sub doi ani.

Autorii menționează că o intervenție terapeutică înainte de trei ani poate duce la rezultate mai bune, inclusiv posibilitatea ca persoanele cu autism să dobândească mai multă independență și un IQ mai mare.

Conform Raportului comunitar al Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite privind autismul din 2023, mai puțin de jumătate dintre copiii cu tulburări din spectrul autist au primit o evaluare a dezvoltării până la trei ani, iar 30% dintre copiii care îndeplinesc criteriile pentru tulburări din spectrul autist nu au primit un diagnostic oficial până la vârsta de 8 ani.

"Ideea din spatele intervenției timpurii este de a profita de plasticitatea creierului, sau de capacitatea creierului de a normaliza funcția cu ajutorul terapiei", a declarat dr. Barnes.

Cercetătorii afirmă că bebelușii și copiii mici cu autism primesc un diagnostic întârziat din diverse motive, inclusiv datorită lipsei de resurse la centrele de testare.

Noul sistem AI ar putea facilita gestionarea precisă a autismului, reducând simultan timpul și costurile asociate cu evaluarea și tratamentul.

"Imagistica oferă promisiunea de a detecta rapid autismul într-un mod obiectiv", spune dr. Barnes.

Experții concep o evaluare a autismului care începe cu un scan DT-MRI, urmat de o sesiune cu un psiholog pentru a confirma rezultatele și a ghida părinții privind pașii următori.

Această abordare ar putea reduce volumul de lucru al psihologilor cu până la 30%, menționează autorii.

Sistemul AI generează un raport care detaliază ce căi neuronale sunt afectate, impactul așteptat asupra funcționalității creierului și un grad de severitate care poate fi utilizat pentru a ghida intervenția terapeutică timpurie.

Cercetătorii se concentrează acum pe obținerea autorizației din partea Administrației americane de reglementare FDA, pentru a comercializa acest software inteligent.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu