HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cristian Hrițuc, analist politic, respinge acuzațiile de fraudă electorală ale Clotildei Armand

Cristian Hrițuc, analist politic, respinge acuzațiile de fraudă electorală ale Clotildei Armand
Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Expertul în politică, Cristian Hrițuc, a furnizat o analiză detaliată a procesului electoral ca răspuns la acuzațiile lansate de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din București. Recent, Armand a afirmat că a fost victima unei fraude electorale extinse, caracterizând procesul ca fiind „generalizat” și insinuând că frauda a fost comisă „din pix”.

Numărarea voturilor: Un proces transparent și supravegheat

Cristian Hrițuc a descris metoda strict respectată în cadrul procesului electoral, care se bazează pe transparență și multiple etape de verificare. Mai întâi, comisia de numărare din fiecare secție de vot este formată din reprezentanți ai tuturor partidelor politice implicate în numărarea buletinelor de vot.

După ce numărarea este finalizată, un operator instruit special de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) introduce manual informațiile din procesul-verbal de vot în sistemul informatic. Ulterior, operatorul face o fotografie a procesului-verbal și o trimite către AEP.

Sistemul informatic: Primul mecanism de verificare

Sistemul informatic al AEP include un mecanism de control care blochează încărcarea proceselor-verbale care nu se potrivesc cu datele introduse. Dacă există discrepanțe, sistemul indică erorile și nu permite încărcarea documentelor în format PDF. Hrițuc a ilustrat acest aspect cu secția 31, unde a fost semnalată o eroare materială reclamată de Clotilde Armand.

Validarea la BEC: Un al doilea mecanism de control

Odată ce procesele-verbale sunt validate în secțiile de votare, președintele secției transportă buletinele de vot și procesele-verbale la Biroul Electoral de Circumscripție (BEC), unde sunt verificate din nou. Aici se asigură că rezultatele finale corespund cu numărul total al voturilor exprimate și cu numărul persoanelor înscrise pe listele de vot. După validare, procesele-verbale sunt trimise în sistemul centralizat al AEP.

Accesul la date

Un element inovator al acestor alegeri a fost transparența datelor. Pentru prima dată, AEP a oferit publicului și partidelor accesul la datele din sistemul informatic, permițând vizualizarea în timp real a informațiilor din fiecare secție de votare. Orice persoană poate verifica situația statistică și poate vedea fotografiile proceselor-verbale pe site-ul AEP.

Erori umane și relevanța cheii de control

Hrițuc a admis că pot apărea erori umane, mai ales legate de cheia de control și numărarea voturilor neutilizate. Acestea sunt însă erori minore, care nu influențează rezultatele finale ale alegerilor. „NICIODATĂ CHEIA DE CONTROL NU SE REZOLVĂ UMBLÂND LA VOTURILE CANDIDAȚILOR,” a accentuat el.

Concluzie: Frauda majoră, improbabilă

Având în vedere cele trei etape de control – reprezentanții partidelor din secțiile de votare, sistemul informatic al AEP și verificările de la BEC – Hrițuc crede că o fraudă majoră este improbabilă. De asemenea, el a remarcat că USR, partidul lui Clotilde Armand, a avut acces la date în timp real și ar fi putut semnala orice neregulă imediat. Acuzațiile de fraudă au fost aduse doar după ce rezultatele au indicat o pierdere pentru USR, sugerând o reacție la înfrângere mai degrabă decât o evidențiere a unei fraude reale.

În final, Cristian Hrițuc a criticat Partidul Național Liberal (PNL) pentru absența unei reacții și comunicare în Sectorul 1, sugerând că o explicare publică a procesului electoral ar fi putut preveni multe dintre acuzațiile aduse.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu