HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Creșterea debitului Dunării va ajunge la 6.200 mc/s, comparativ cu media din noiembrie de 4.650 mc/s

Creșterea debitului Dunării va ajunge la 6.200 mc/s, comparativ cu media din noiembrie de 4.650 mc/s
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Se așteaptă o creștere ușoară a debitului Dunării la punctul de intrare în țara noastră (la Baziaș) în zilele de început ale săptămânii viitoare, ajungând până la 6.200 mc/s. Acesta va rămâne constant pentru următoarele două zile, urmând ca în ultima zi să scadă puțin, până la 6.100 mc/s. Aceste valori sunt superioare mediei multianuale pentru luna noiembrie, care este de 4.650 mc/s, conform sursei Agerpres.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o prognoză valabilă până pe data de 18 noiembrie 2023. Conform acestui raport, debitele din aval de Porţile de Fier vor fi predominant în creştere, cu excepţia ultimelor două zile când se anticipează o scadere uşoară pe tronsonul Gruia - Calafat.

Hidrologii previzionează pentru luna noiembrie un debit maxim al Dunarii de 4.500 mc/s și un minim de 2.600 mc/s, comparativ cu media multianuală a lunii, care este de 4.650 mc/s.

În ceea ce priveşte cursurile de apă din România, între 12 - 18 noiembrie, în primele două zile ale perioadei prognozate, debitele medii zilnice vor fi în creştere datorită precipitaţiilor anticipate şi propagării. În restul intervalului, debitele vor scadea în general, cu excepţia cursurilor mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde se aşteaptă o creştere prin propagare. De asemenea, sunt posibile creşteri pe unele râuri din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor prognozate, mai ales pe cele din partea de vest a ţării.

Pentru luna noiembrie 2023, regimul hidrologic este estimat să se situeze între 50-80% din mediile multianuale lunare. Valorile vor fi mai mari (80-100%) pe cursul superior al Jiului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Buzău, Putna şi Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu