HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cozmin Guşă: Problema cu antrenorii nu este legată de bani, ci de expertiză și mentalitate

Cozmin Guşă: Problema cu antrenorii nu este legată de bani, ci de expertiză și mentalitate
Sursă foto: FRJ

Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, afirmă că problemele în judo-ul românesc nu sunt cauzate de lipsa de fonduri, ci mai degrabă de lipsa expertizei și a mentalității adecvate din partea antrenorilor. El consideră că aceștia sunt în mare parte responsabili pentru scăderea performanțelor la nivelul seniorilor în ultima perioadă.

Liderul FR Judo susține că ar fi dispus să aloce resursele necesare pentru a remunera un antrenor care ar dovedi că are capacitatea de a obține rezultate semnificative, chiar comparabile cu salariile celor mai bine plătiți antrenori din sportul internațional.

Gușă declarat pentru AGERPRES:
"Salariile nu sunt chiar atât de mici. Un antrenor de lot olimpic de la un club important este un om care câştigă peste media normală, vorbim de sume trecute de 2.000 de euro net pe lună, poate şi mai mult. Ceea ce eu zic că nu este puţin din activitatea de antrenor într-o ţară ca România. Antrenorii care sunt deja consacraţi au un venit decent, e adevărat, însă şi muncesc mult. Dar cluburile pentru care muncesc, care sunt într-adevăr asistate de primării sau consilii judeţene, reuşesc să le asigure un trai decent. Nu la nivelul japonezului care m-a costat mult. Eu nu aş ezita să mobilizez resurse financiare, mai ales pentru un antrenor român care ar dovedi un potenţial. În momentul ăsta pe piaţa salariilor în judoul mondial, un antrenor care aduce rezultate la campionate europene, mondiale sau Jocuri Olimpice este plătit cu sume în euro care au patru zerouri, 15.000 sau 20.000 de euro pe lună. Încă o dată, dacă aş vedea că un antrenor sau un colectiv de antrenori din România, ar avea acest potenţial demonstrat, nu aş avea nicio problemă să mobilizez resurse ca să îi plătesc la acest nivel. Deci nu banii sunt problema, ci expertiza şi mentalitatea."

Gușă crede că judo-ul românesc se confruntă cu o problematică semnificativă legată de antrenori, neputând oferi o explicație clară pentru absența performanțelor la seniori, având în vedere că România are campioni europeni și mondiali la nivel de juniori și tineret.

El explicat: "Există o problemă a antrenorilor în judo şi una destul de mare, lucru care se vede din păcate în involuţia sportivilor dovediţi talentaţi, prin faptul că noi avem campioni mondiali şi europeni la cadeţi, juniori, tineret, care nu au mai reuşit performanţe la seniori. Practic, odată cu Florin Bercean, care a trecut într-o zonă de coordonare de câţiva ani, după mai mult de două decenii la tatami, avem o criză. Florin Bercean este cel care ne-a adus medalii olimpice, la mondiale şi europene, de aur,argint şi bronz, la seniori. Din păcate situaţia este generalizată în sportul românesc, deşi aş fi vrut ca judoul să fie o excepţie."

Președintele FRJ a menționat că a încercat diverse soluții pentru rezolvarea acestor probleme în ultimii ani. Printre acestea se numără și angajarea unui antrenor din Japonia - Kohei Oishi - care a lucrat cu federația timp de patru ani.

Gușă a declarat: "Am încercat mai multe soluţii..."

Acesta consideră că antrenorii străini pot reprezenta o soluție viabilă doar dacă sunt asistați de tehnicieni români dornici să "fure" din experiența lor.

El a spus: "Antrenorii străini reprezintă o soluţie..."

Federația Română de Judo a colaborat cu antrenorul japonez Kohei Oishi timp de aproape patru ani, până la finalizarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 în septembrie 2021.

La nivel internațional, ultima medalie notabilă obținută de un sportiv român este argintul câștigat de Andreea Chițu la categoria 52 kg la Campionatele Europene din 2020. La Campionatele Mondiale, cele mai recente clasări pe podium au fost realizate în 2015, când Andreea Chițu (cat. 52 kg) și Corina Căprioriu (cat. 57 kg) au obținut medalia de argint. Ultimile performanțe ale judoului românesc la Jocurile Olimpice datează din 2012, la Londra, unde Alina Dumitru (cat. 48 kg) și Corina Căprioriu (cat. 57 kg) au fost medaliați cu argint.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu