HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Contradicție: Etnia romă înregistrează cea mai mare rată a natalității, dar și a deceselor.

Contradicție: Etnia romă înregistrează cea mai mare rată a natalității, dar și a deceselor.
Sursă foto: Foto: newsbucuresti.ro

CONTRADICTIE. Comunitatea roma inregistreaza cea mai inalta rata a natalitatii, dar si a mortalitatii

Programul pentru romi din Romania este adresat clasei politice, comunitatii rome si institutiilor publice, avand ca scop abordarea problemelor cu care se confrunta populatia roma atat la nivel national, cat si european. Problemele sunt de natura critica, privind in special absenta drepturilor civile, marginalizarea si excluderea sociala pe durata multor secole, ceea ce a generat un decalaj intre romi si populatia majoritara. In acest cadru, la Congresul reprezentantilor comunitatilor de romi din Romania s-au discutat toate aspectele sensibile pentru a preveni perpetuarea saraciei de la o generatie la alta.

In cadrul Congresului s-a subliniat faptul ca Romania se confrunta cu o contradictie demografica: comunitatea roma prezinta cea mai mare rata a natalitatii, dar totodata are si cea mai mare rata a mortalitatii. Un numar mare de varstnici nu sunt inscrisi la medicul de familie, nu exista unitati sanitare in apropierea comunitatilor rome, iar absenta mediatorilor sanitari contribuie la lipsa preventiei si educatiei medicale. "Partida Romanilor".

Un punct important al cererilor adresate factorilor decidenti politici este infiintarea a 400 de centre sanitare de prim ajutor, unde mediatorii sanitari si asistentii medicali pot fi angajati din randul membrilor comunitatii.

Imbunatatirea pregatirii profesionale a mediatorilor sanitari pentru a capata expertiza reprezinta o alta solutie propusa pentru imbunatatirea accesului comunitatii rome la serviciile de sanatate primara.

Prin acest program, reprezentantii comunitatii rome solicita combaterea discriminarii in sistemul de sanatate si respectarea demnitatii pacientilor de etnie roma de catre personalul medical.

In ceea ce priveste locuintele comunitatii rome, acestea sunt insuficient dotate. 100.000 dintre ele nu detin acte de proprietate, 65.000 nu au acces la apa curenta, 75.000 nu sunt conectate la canalizare si 13.000 nu sunt racordate la reteaua electrica. Astfel, se solicita includerea lor in programele pentru locuinte sociale. La Congres s-a cerut clasei politice sa implementeze programul pentru locuintele sau enclavele romilor pentru a obtine drepturi de proprietate si conectare la toate serviciile publice, precum si pietruirea drumurilor si asfaltarea prin Programul National de Investitii Anghel Saligny.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu