HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Construcții, industria agro-alimentară și IT: Angajatorii obligați să majoreze salariile cu până la 18% (analiză)

Construcții, industria agro-alimentară și IT: Angajatorii obligați să majoreze salariile cu până la 18% (analiză)
Sursă foto: Agora

Conform unei analize a Crowe România, companie de consultanţă fiscală, contabilitate şi audit, preluată de Mediafax, angajatorii din domeniile construcţiilor, industriei agro-alimentare şi IT se confruntă cu necesitatea creşterii cheltuielilor de personal cu până la 18% ca răspuns la noile modificări fiscale care au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023.

Sectorul construcţiilor, industria agro-alimentară şi IT-ul sunt cele trei industrii care se vor confrunta imediat cu impactul acestor măsuri. Împreună, acestea numără peste 800.000 de angajaţi, reprezentând 16% din totalul forţei de muncă din România.

Cresterea de 18% este rezultatul aplicarii cumulate a masurilor fiscale fie prin majorarea salariului minim, fie prin impozitarea veniturilor ce depasesc suma de 10.000 lei in aceste domenii.

„Legea nr. 296/2023 schimbă fundamental modul în care sunt impozitate veniturile în mai multe industrii-cheie, iar angajatorii au de făcut alegeri dificile în următoarele zile, care le vor afecta fie bugetele şi profitabilitatea, fie motivaţia angajaţilor. Dacă în construcţii şi industria agro-alimentară angajatorii trebuie să îşi asume integral creşterea de costuri, în IT angajatorii pot opta spre transferul noului impozit în buzunarul angajaţilor”, scrie analiza citată de Ziarul Financiar.
Cine este afectat? Reforma fiscală aduce schimbări semnificative pe piaţa muncii din trei sectoare de activitate:

-Construcţii: În acest sector activează aproximativ 450.000 de angajaţi. Din 1 noiembrie 2023, facilităţile fiscale introduse în 2019 se restrâng. Astfel, angajatorii vor fi nevoiţi să plătească contribuţiile la sănătate (CASS) şi la pensie (CAS) pentru condiţii speciale sau deosebite de muncă, contribuţii care erau exceptate până acum. Angajaţii cu salarii mai mari de 10.000 lei brut pe lună vor fi obligaţi să plătească impozit pe venit pentru partea din venit ce depaseste aceasta suma. O alta modificare se refera la cresterea salariului minim brut din noiembrie 2023 de la 4.000 la 4.582 lei lunar.

-Industria agro-alimentară: Aici lucrează peste 250.000 de salariaţi conform Institutului Naţional de Statistică. Facilitatile fiscale pentru acesti angajati au suferit reduceri progresive incepand cu anul introducerii lor, adica din mai 2022. Angajatorii vor fi obligati sa plateasca CASS si CAS pentru activitatea desfasurata in conditii speciale sau deosebite. Salariul minim va creste de la 3.000 lei la 3.436 lei brut incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.

-Sectorul IT: Programatorii, care beneficiau de scutirea impozitului pe venit din 2004, vor plăti un impozit de 10% pentru partea din venit ce depaseste suma de 10.000 lei brut pe luna, incepand cu data de 1 noiembrie 2023. Aproximativ 100.000 de angajati din acest sector au beneficiat pana acum de scutirea impozitului pe venit.

„Angajaţii din toate sectoarele de activitate vor simţi impactul aplicării contribuţiei de sănătate pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă, precum şi ale altor ajustări fiscale, care vor influenţa puterea de cumpărare şi bunăstarea generală. Nici freelancerii nu au scăpat de noile modificări: sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate se apropie de sarcina fiscală a salariaţilor prin noul plafon introdus pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate”, mai spune analiza Crowe.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu