HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Consiliul Judetean Arad persista cu planul de 115 milioane de euro pentru Complexul Matern-Pediatrie, desi a fost eliminat din PNRR de catre Guvern.

Consiliul Judetean Arad persista cu planul de 115 milioane de euro pentru Complexul Matern-Pediatrie, desi a fost eliminat din PNRR de catre Guvern.
Sursă foto: MIPE

Proiectul de dezvoltare a unui complex matern-pediatrie, cu o valoare estimată la 115 milioane de euro, este în continuare susținut de Consiliul Judeţean (CJ) Arad. Acest proiect era inițial inclus în lista de finanțare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar ministrul Sănătăţii a anunțat în septembrie că acesta a fost eliminat, împreună cu alte cinci proiecte naționale.

Andrei Ando, directorul de comunicare al CJ Arad, a afirmat joi pentru AGERPRES că instituția nu a primit niciun document oficial din partea Guvernului care să confirme retragerea finanţării prin PNRR. De fapt, joi dimineața s-a desfășurat o analiză detaliată a proiectului, în colaborare cu experți din București.

"Consiliul Judeţean Arad nu a primit nicio informare oficială din partea Guvernului României de eliminare a proiectului de pe lista finanţată prin PNRR. Dimpotrivă, primim periodic solicitări privind progresul de etapă al proiectului chiar de la echipa de implementare din Ministerul Sănătăţii", a precizat Ando.

Conform declarațiilor lui Ando, CJ Arad s-a straduit să accelereze implementarea proiectului și a adus unele modificări acestuia pentru a reduce durata până la finalizare.

"De exemplu, am mutat amplasamentul construcţiei din spatele Spitalului Judeţean în lateralul unităţii, pentru că pe locul planificat iniţial ar fi trebuit să facem lucrări ample de deviere a reţelelor de utilităţi din subteran, ceea ce ar fi amânat începere construcţiei Complexului Matern - Pediatrie cu un an. Prin această modificare adusă proiectului, nu doar că economisim mult timp, dar reducem substanţial şi sumele cheltuite", a explicat directorul de comunicare al CJ Arad.

Studiul de fezabilitate al proiectului este finalizat și în prezent se lucrează la proiectul tehnic. Iustin Cionca, președintele CJ Arad, afirmă că lucrările de construcție trebuie să înceapă neapărat anul viitor pentru ca proiectul să fie finalizat în 2026.

"Conform contractului pe care l-am semnat cu Ministerul Sănătăţii, spitalul va trebui finalizat până în anul 2026. Asta înseamnă, obligatoriu, că anul viitor trebuie începută efectiv construcţia", a arătat Cionca.

Complexul Matern-Pediatrie va costa aproximativ 115 milioane de euro și va include o clădire cu zece etaje (demisol, parter, șapte etaje plus un etaj tehnic), un heliport și o suprafață totală de 25.165 metri pătrați, cu o suprafață utilă de 18.256 metri pătrați. Unitatea va avea 312 paturi pentru spitalizare continuă și 23 de paturi pentru spitalizare de zi.

Iustin Cionca, președintele CJ Arad, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, au semnat contractul de finanțare pentru construirea complexului la sfârșitul lunii martie. Cionca a menționat atunci că secțiile pediatrice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad "funcționează împrăștiate în mai multe clădiri, pe străzi diferite".

"Unele dintre aceste clădiri sunt revendicate, altele sunt degradate şi au fost construite în anii 1800. Ele pot fi doar întreţinute, nu şi refăcute, pentru că legea nu permite refacerea clădirilor care sunt revendicate", spunea Iustin Cionca.

Maternitatea actuala din Arad este găzduit într-o clǎdire vechǎ ce se aflǎ într-o stare avansată de deteriorare. Aceasta a fost retrocedată proprietarilor originali și acum se plǎtește chirie pentru utilizarea ei.

În septembrie, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că șase spitale au fost eliminate din lista investițiilor susținute prin PNRR ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 "Sănătate" cu 26% (740 milioane de euro), însǎ acestea vor primi fonduri de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Proiectele care nu vor mai fi finanţate din PNRR, ci prin BEI includ: construirea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființarea construcțiilor existente; construirea unui corp nou pentru Departamentul "Sănătatea mamei și copilului" din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Constanţa; construirea secțiilor de Obstetricǎ-Ginecologie la Arad (Complexul Matern - Pediatrie); relocarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia etc.

"Ca întotdeauna, ca în orice listǎ, existǎ un clasament. (...) Spitalele care au alergat mai încet sunt cele şase. (...) Mi se pare o abordare demagogicǎ dacǎ nu înţelegem cǎ finanţatorul pune nişte condiţii şi nu înţelegem cǎ toate obiectivele trebuie să fie finanţate şi ajungem în zona demagogicǎ şi spunem cǎ Ministerul Sănătăţii a tǎiat cu bunǎ ştiinţǎ fondurile", a declarat Rafila.

Alexandru Rogobete, secretar de stat în MS, a precizat că toate cele șase unități pot continua procedurile de achiziție pentru proiectul tehnic și pentru construcție, schimbându-se doar sursa de finanțare, din PNRR în BEI.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu