Liana Pleş, specialistă în obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din București, susține că este ilegal pentru profesioniștii din domeniul medical să participe la nașteri care au loc în reședințele femeilor gravide. Ea a subliniat pericolele asociate cu această decizie, atât pentru mamă, cât și pentru copil.
”Femeile din România ar trebui să știe că nașterea este un fenomen care e adevărat că este natural, dar în vremea când era complet nemedicalizat și toată lumea năștea acasă, mortalitatea era foarte mare atât pentru mame, cât și pentru copii, atât mortalitatea, cât și morbiditatea, adică apariția unor complicații. La noi, în obstetrică este o vorbă: nașterea știi totdeauna cum începe, nu știi niciodată cum se termină, chiar dacă aparent este o naștere normală. Aș vrea să subliniez faptul că nu este legal, la ora actuală, ca un profesionist, un medic ginecolog sau o moașă să exercite acest tip de activitate în afara unei instituții medicale. Ei nu au dreptul profesional să facă lucrul acesta”, a declarat Liana Pleş miercuri seară la Medika Tv conform news.ro.
Aceasta a menționat că nașterile care au loc la domiciliu, în special în Marea Britanie și Olanda, sunt întotdeauna susținute de o unitate medicală, există o comunicare constantă cu un spital și pacienta are posibilitatea de a primi asistență medicală profesională în orice moment. Aceasta nu este însă situația în toate cazurile din România.
Medicul a subliniat că există complicații care pot afecta copilul: riscul de asfixiere dacă se naște cu cordonul ombilical în jurul gâtului, riscul de aspirare a lichidului amniotic.
Există și riscuri pentru mama care naște acasă, cel mai mare fiind hemoragia, care trebuie tratată fie medicamentos, fie chirurgical. De asemenea, există riscul ca fătul să rămână blocat în canalul de naștere, situație ce poate fi rezolvată în spital cu ajutorul unor instrumente sau prin cezariană.
”Au fost și la noi situații în care pacientele au nascut acasă și au venit cu complicații, cu rupturi, cu hemoragii. În general, doamnele care aleg această cale au o orientare mai naturistă, știți, curentul minim invaziv, care vorbește despre medicalizarea excesivă a unui fenomen natural reușește să facă adepți”, a explicat Liana Pleş.