HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Comunicatul MApN în onoarea Zilei Veteranilor din teatrele de operațiuni

Comunicatul MApN în onoarea Zilei Veteranilor din teatrele de operațiuni
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Angel Tîlvăr, conducătorul Ministerului Apărării Naționale, a oferit un discurs în cinstea Zilei Veteranilor, o sărbătoare anuală care are loc pe 11 noiembrie.

"Astăzi, ne aducem aminte de veteranii teatrelor de operații, soldații care au îndeplinit cu succes toate misiunile internaționale la care România a fost implicată în ultimele trei decenii. Aceștia sunt oamenii care și-au reprezentat patria cu mândrie și demnitate în teatrele de operații de pe trei continente, purtând mereu cu ei drapelul tricolor al țării noastre.

Alegerea datei de 11 noiembrie pentru a onora veteranii din teatrele de operații nu este întâmplătoare. Ziua de 11 noiembrie este recunoscută în întreaga Europă și marchează sfârșitul Primului Război Mondial, prin intrarea în vigoare, în anul 1918, a Armistițiului dintre Puterile Antantei și Germania, eveniment care a pus capăt acestui conflict global.


În plus, istoricul recent al Armatei României consemnează sacrificiul suprem al sublocotenentului post-mortem Iosif-Silviu Fogarași pe data de 11 noiembrie 2003. Acesta a fost primul militar român care a căzut la datorie în Teatrul de Operații din Afganistan. Această dată a devenit un reper pentru "Ziua Veteranilor din teatrele de operații", instituită prin lege în anul 2014.

Dragi veterani ai teatrelor de operații,

Devotamentul și perseverența dumneavoastră sunt dovada îndeplinirii angajamentelor pe care țara noastră le-a luat față de partenerii și aliații noștri.

Pretul mare pe care l-a plătit armata română nu a fost în zadar. Niciun sacrificiu făcut de strămoșii noștri nu a fost uitat, iar lor, celor care au pus mai presus de propria viață neamul românesc, le datorăm recunoștința noastră.


Marele istoric Nicolae Iorga spunea: "Pe eroi nu-i căutați în mormânt, ci în inima voastră!" Astfel, astăzi aducem un omagiu tuturor românilor care s-au jertfit pentru Patrie și, în special, celor care și-au dat viața în teatrele de operații. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată. Noi avem datoria să-i pomenim în rugăciunile noastre pe cei 30 de militari care și-au pierdut viața departe de casă, în teatrele de operații. Ei sunt eroi care au intrat prea devreme în istorie, dar vor rămâne veșnic vii în timp pentru generațiile viitoare și în inimile și conștiința noastră. Ei sunt modele adevărate de camaraderie, de sacrificiu pentru țară și de solidaritate umană fără frontiere.

În contextul actual de securitate, România ocupă o poziție strategică extrem de importantă. Locul pe care îl avem la masa deciziilor este datorat, în mare parte, militarilor Armatei României. Apartenența noastră la Uniunea Europeană și la NATO ne obligă să fim mereu vigilenți. În același timp, prezența aliaților pe teritoriul nostru este o dovadă clară a solidarității și coeziunii în fața oricărui potențial pericol.

Fiecare generație de militari a-și îndeplinit cu loialitate datoria față de țară - pe front, în timpul exercițiilor militare, în situațiile de calamități sau dezastre naturale sau alaturi de aliați și parteneri in teatrele multinaţionale ale operaţiunilor. Astazi , aproximativ 900 militari ai armatei romane continua traditia si poarta cu mandrie drapelul tricolor in teatrele internationale ale operatiunilor si misiuni in afara teritoriului national, indeplinind cu profesionalism si dedicare toate misiunile incredintate , alaturi de aliati si parteneri.

Misiunile internationale la care au participat militarii romani dupa Revolutia din Decembrie 1989 sunt complexe si au contribuit la adaptarea continua a evolutiei Armatei Romane la provocarile de securitate. Militarii care au participat, dupa anul 1990, la actiuni in afara teritoriului national, au demonstrat ca flacara aprinsa de veteranii romani din cele doua razboaie mondiale continua sa arda in inima ostasului roman.

Dragi militari veterani,

Vreau sa va multumesc pentru modul in care v-ati indeplinit misiunile, pentru toate eforturile si sacrificiile pe care le-ati facut. Va doresc sa ramaneti in continuare concentrati pe indeplinirea misiunilor dumneavoastra, tragand invataminte de la inaintasi si ramanand , totodata , deschisi spre progres.

Impreuna cu echipa de conducere a ministerului apararii nationale , voi continua sa va fiu aproape , astfel incat sa gasim cele mai bune solutii care sa vina in sprijinul dumneavoastra. De asemenea , familiile eroilor nostri vor avea in Armata Romaniei un sprijin permanent, pentru ca avem cu totii datoria de a contribui la consolidarea prestigiului Armatei.

Sunteti militari de exceptie, profund atasati de valorile nationale , un model de urmat pentru puterea voastra de a merge mai departe cu o atitudine pozitiva. Multi dintre colegii mei , ministri ai apararii din statele NATO si UE , mi-au transmis , nu o data, respectul lor fata de realizarile si conduita dumneavoastra, ceea ce ma face sa fiu mandru si sa va admir.

Pe aceia dintre dumneavoastra care s-au intors raniti din misiunile in teatrele de operatii ii asigur de inalta mea recunostinta. Va cunoastem si va intelegem problemele pe care le aveti, iar prin structurile specializate ale Ministerului Apararii Nationale cautam cele mai bune solutii legale pentru sprijinul dumneavoastra. De altfel, participarea dumneavoastra la editia a VI-a a Jocurilor Paralimpice Invictus, organizate la Dusseldorf, in Germania , in luna septembrie a acestui an , si rezultatele deosebite obtinute reprezinta cel mai bun exemplu de vointa si demnitate. Suntem mereu alaturi de voi!

Dragi camarazi, veterani ai teatrelor de operatii,

Va felicit pentru curajul si determinarea dumneavoastra si va indemn sa fiti mereu optimisti si energici! Aveti intreaga mea sustinere in tot ceea ce v-ati propus!

Va doresc tuturor ca aceasta zi deosebita sa va gaseasca sanatosi si increzatori!

La multi ani!"

, este mesajul transmis de Ministrul Apararii Nationale.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu