HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Comisiile au dat aviz pozitiv pentru Legea pensiilor: urmează dezbaterea în plenul Senatului.

Comisiile au dat aviz pozitiv pentru Legea pensiilor: urmează dezbaterea în plenul Senatului.
Sursă foto: e-juridic.manager.ro

Marți, comisiile de buget și pentru muncă din Senat au dat undă verde proiectului legii pensiilor, prin adoptarea unui raport de admitere.

Raportul a fost validat cu 18 voturi favorabile, unul împotriva și opt abțineri.

Proiectul este programat să fie discutat în ședința de marți a Senatului, după care va fi expediat Camerei Deputaților.

Dezbaterile referitoare la legea pensiilor au stârnit multe controverse. Senatorii USR s-au interesat despre impactul bugetar al acestei legi.

Daniel Zamfir (PSD) a replicat: „Dânșii (de la USR - n.r.) caută orice motive să nu crească pensiile românilor? Pensiile se vor mări! Nu dau din buzunar. Haideți să vă spun ceva: nu aș fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, nu aș fi dat 240.000 de euro să cumpăra penisuri și vagine de pluș, cum ați făcut dvs. prin PNRR. Nu înțelegeți că nu înțelegeți ce căutați în viața dvs. și în Parlamentul ăsta?”.

Dezbaterile pe acest subiect au avut loc marți, fără participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor.

Anca Dragu, senatoare USR, a menționat că absența Ministerului de Finanțe de la discuțiile despre lege este „o sfidare a Senatului”.

„Vreau să înțelegem de unde vin banii pentru această lege”, a declarat fostul ministru de Finanțe. Ea a criticat faptul că se încalcă Constituția, pentru că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.

„Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creșterea unor taxe și impozite în 2024, creșteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creștere a pensiilor dar trebuie să ne convingeți că știți să administrați economia astfel încât să nu creșteți taxe și impozite. Mai încălcați și legea finanțelor, legea responsabilității fiscal-bugetare, articolul 33, care spune că ar trebui să refaceți strategia fiscal-bugetară pe termen mediu”, a precizat Dragu.

Tanczos Barna, senator UDMR, a afirmat că este inadmisibil ca ministerul competent să nu fie prezent la cel mai înalt nivel pentru o lege atât de importantă.

Tanczos Barna a spus: „Este o inițiativă care va fi susținută și de UDMR, dar cred sincer că această dezbatere trebuia să aibă loc în prezența miniștrilor, în prezența celor care au inițiat acest act normativ. Este un partid mult prea important ca să se dezbată în absența miniștrilor. (...) Vom susține amendamentele care aduc o îmbunătățire a acestui act normativ dar încă o dată cred că este inacceptabil să vorbim absența miniștrilor care au inițiat acest act normativ și care și în guvern au susținut proiect de lege care este astăzi pe masa Parlamentului. Nu putem, indiferent dacă suntem la guvernare sau nu, să trecem Parlamentul, Senatul României la categoria de anexă a guvernului”.

În cadrul dezbaterilor, Daniel Zamfir, senator PSD, a afirmat că „această lege în primul și în primul rând aduce o echitate”.

Daniel Zamfir a afirmat: „De vreo 20 de ani de zile oamenii așteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. (..) Este o profundă inechitate despre care vorbim de ani și ani de zile. (..) Oameni buni, reveniti-vă, voi ați stabilit ca pensiile România prin acest nefericit procent de 9,4 să fie plafonate în România până în 2070. (..) Am reușit să-l eliminăm dar cu condiția ca până la data de 21 noiembrie să prezentăm această lege a pensiilor. (...) Puțin îmi pasă de îngrijorările dumneavoastră, mult mai îngrijorați sunt oamenii care de 20 de ani așteaptă echitate. Văicărelile pe care le aud de la ei, că nu le convine, că nu le place, că sunt îngrijorați, nu îi interesează”.

Proiectul legislativ va fi inclus în ordinea de zi a ședinței Senatului din marți și apoi va fi trimis Camerei Deputaților pentru adoptare.

„Toate aspectele legate de Legea Pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare”, anunța luni premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu