HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Comisia Europeană investighează posibila ilegalitate a ajutorului de stat oferit Lufthansa de către Germania în timpul pandemiei!

Comisia Europeană investighează posibila ilegalitate a ajutorului de stat oferit Lufthansa de către Germania în timpul pandemiei!
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În cursul zilei de luni, Comisia Europeană a demarat o investigație pentru a determina dacă ajutorul financiar acordat de guvernul german companiei aeriene Lufthansa în timpul crizei Covid-19 a încălcat reglementările Uniunii Europene, potrivit agenției de presă dpa.

Această anchetă este rezultatul unei hotărâri din mai 2023 a Tribunalului General al UE care a anulat ajutorul de stat oferit companiei germane, în valoare de aproximativ 6 miliarde euro (echivalentul a 6.5 miliarde dolari).

Principalul organ UE responsabil cu supravegherea concurenței se ocupă acum de evaluarea eligibilității Lufthansa pentru subvențiile primite din partea guvernului german și analizează situația competițională pe piețele aeroporturilor din Germania și Austria, având în vedere prezența puternică a Lufthansa în Viena și Dusseldorf.

În iunie 2020, guvernul german le-a acordat celor de la Lufthansa un ajutor financiar semnificativ, când regulamentele obișnuite privind subvențiile au fost relaxate pentru a permite guvernelor să gestioneze impactul pandemiei Covid-19, reamintește dpa.

Măsurile restrictive impuse la acea vreme au condus la oprirea aproape totală a activității companiei, punând în pericol zeci de mii de locuri de muncă la Lufthansa, care are aproximativ 138.000 de angajați.

În final, Germania, Austria, Elveția și Belgia au oferit grupului Lufthansa un ajutor total de 9 miliarde euro. Această sumă nu a fost utilizată în întregime, iar grupul și-a achitat integral datoria până la sfârșitul anului 2022. Guvernul german nu a suferit pierderi financiare, ba chiar a realizat un profit de aproximativ 760 miliarde euro din dobânzi și vânzarea acțiunilor.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu