HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cincu se transformă într-un centru crucial pe harta securității globale: francezii au injectat 80 de milioane de euro aici.

Cincu se transformă într-un centru crucial pe harta securității globale: francezii au injectat 80 de milioane de euro aici.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În ultimii doi ani, francezii au investit 80 de milioane de euro în infrastructura bazei militare Cincu. Un locotenent-colonel francez din misiunea Aigle a menționat: „Nimic din ce vedeţi nu se afla aici în urmă cu doi ani”.

Luni, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită de la Cincu, s-a desfășurat ceremonia de transmitere a comandei între a şaptea şi a opta rotaţie franceză. În cadrul acestui eveniment, colonelul Benoît Chrissement i-a predat conducerea colonelului Louis Marie Levacher. Sectoarea franceză a bazei militare Cincu a fost redenumită “Tabăra General Berthelot”, în onoarea generalului francez Henri Mathias Berthelot, erou naţional care alături de armata română și cea franceză au luptat împotriva aceluiași adversar acum 118 ani. Francezii au prezentat jurnaliștilor români lucrările de infrastructură efectuate în ultimii doi ani, valoarea lor atingând 80 de milioane de euro, potrivit Monitorului Apărării.

Centrul Naţional de Instruire Întrunită de la Cincu s-a transformat considerabil în ultimii doi ani. La sosirea militarilor francezi în România, după invazia ruşilor în Ucraina, aceștia au criticat condițiile de trai din Cincu. În presa franceză a apărut un articol în care se menționa că le este „frig, foame şi somn”. Autorităţile române au răspuns la acel moment că dislocarea trupelor franceze în România a fost o decizie spontană și nu au avut suficient timp pentru a se pregăti pentru primirea acestora. La doi ani distanță de la acel moment, baza arată complet diferit. Francezii au făcut investiţii majore la Cincu, după cum ne-a confirmat un locotenent-colonel francez, membru al misiunii Aigle.

„Pentru a îndeplini această misiune, toate serviciile de sprijin de luptă sunt reprezentate aici (NSE- National Support Element), precum administraţia, mişcările strategice, sprijinul de transport, furnizarea de muniţie şi de artilerie. După cum puteţi vedea, sunt multe lucruri aici, în spatele meu, unde nu era nimic acum doi ani. Franţa...”

„Ce avem aici...”

Locotenent-colonelul a mai adus în discuție și speranța ca autorităţile române să rezolve problemele cu unele poduri din regiune: „Este dificil pentru noi...”

Anul trecut, în septembrie, s-a decis refacerea podului de la Voila, autorităţile române afirmând că acesta ar trebui să fie finalizat în septembrie 2024.

În același timp, la Cincu, militarii francezi...

În România se află acum 1500 de militari francezi...

În 2025, grupul de luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă...

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu