HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ciclonul polar a cauzat o explozie a prețurilor la gaze: consumatorii se confruntă cu facturi mai mari

Ciclonul polar a cauzat o explozie a prețurilor la gaze: consumatorii se confruntă cu facturi mai mari
Sursă foto: http://caspianbarrel.org

Costurile gazelor naturale pe piața europeană au avut o creștere semnificativă luni, în urma prognozelor privind scăderea temperaturilor și tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu. Acest lucru a fost cauzat de confiscarea unei nave cargo în sudul Mării Roșii de către rebelii houthi din Yemen, potrivit Bloomberg și Agerpres.

Duminică, Israelul a declarat că acest incident reprezintă "un act iranian de terorism", care are implicații asupra securității maritime internaționale. Nava aparține Regatului Unit și este operată de japonezi.


Luni dimineața, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile standard în Europa, cotațiile futures pentru gazele naturale cu livrare în luna viitoare au crescut cu 6,9%, urmate de o creștere suplimentară de 3,4%, ajungând la 46,58 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). Această creștere survine după patru sesiuni consecutive de scăderea preţurilor europene la gaze naturale.

Prognozele metorologilor

Meteorologii prognozează că temperaturile din majoritatea nord-vestului Europei vor fi mai mici decât normalul spre sfârșitul lunii. Acest lucru ar putea duce la o cerere mai mare pentru încălzire. În plus, confiscarea navei din sudul Mării Roșii intensifică temerile că conflictul Israel-Hamas ar putea genera perturbări mai mari ale transportului maritim.

Conflictul din Orientul Mijlociu nu a afectat semnificativ până acum transporturile de produse energetice, dar Marea Roșie și Canalul Suez reprezintă unele dintre cele mai aglomerate rute maritime la nivel global. Tancurile petroliere din Qatar - un exportator major de gaze naturale lichefiate (GNL) - trec frecvent prin această regiune în drumul lor spre Europa. "Orice ar putea deveni o problemă potențială pare să genereze creșterea prețurilor. Conflictul s-ar putea extinde și ar putea perturba fluxurile din Qatar spre Europa, dar momentan nu există indicii că acest lucru s-ar întâmpla", a declarat Jonathan Stern, cercetator principal invitat la Oxford Institute for Energy Studies.

Piața petrolului se confruntă cu dificultăți

În septembrie, prețul unui baril de petrol a atins 98 de dolari, cel mai înalt nivel din 2023, dar ulterior a scăzut la aproximativ 80 de dolari. Preocupările legate de evoluția economiei și cererea au influențat prețurile, în ciuda reducerilor de producție decise de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) și a conflictului din Orientul Mijlociu. Următoarea reuniune OPEC+ este programată pentru 26 noiembrie, la Viena, iar analiștii monitorizează cu atenție declarațiile principalilor producători de petrol.

Europa se pregătește pentru iarnă cu capacitățile de stocare a gazelor la maximum și importuri masive de GNL, dar continentul rămâne expus riscurilor legate de aprovizionare. Acest lucru se datorează crizei energetice din anul trecut care a redus semnificativ fluxurile de gaze rusești. AGERPRES

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu