Se efectuează cercetări cu privire la secretul longevității - cea mai în vârstă persoană de pe planetă este studiată de oameni de știință
Născută în San Fransisco în anul 1907, femeia s-a întors în Spania la vârsta de opt ani și a ales să se stabilească în Catalonia.
Este cunoscută pe platforma X, unde este urmărită de mulți, sub numele de "superbunica catalană". De atunci, ea a trăit constant în această regiune și a locuit în același azil pentru bătrâni, Residència Santa María del Tura, pentru ultimele doua decenii și doi ani, conform Guinness World Records, relatează The Independent.
În prezent, titulara recordului mondial a acceptat să participe la niște teste științifice - care ar putea ajuta cercetatorii să înteleg mai bine bolile asociate cu îmbatrânirea precum cele neurodegenerative sau cardiovasculare.
Deși are o vârstă avansată, nu sufera alte probleme medicale in afara celor legate de mobilitate si auz si poseda inca o memorie excelenta.
"Are o minte complet lucidă", a afirmat cercetatorul Manel Esteller intr-un interviu pentru un post tv spaniol.Aparent ea isi aminteste cu mare claritate evenimente de cand avea doar patru ani si nu sufera de nicio boala cardiovasculara, o afectiune comuna la persoanele varstnice.
Esteller, un cunoscut om de stiinta spaniol care se concentreaza pe genetica si aplicatiile sale in domeniul sanatatii, a descoperit recent aceasta femeie de 116 ani si s-a intrebat cum ar putea influenta constitutia sa genetica procesul imbatranirii.
Cercetatorul este convins ca exista mai mult decat pare la prima vedere cand vine vorba despre longevitatea ei.
Femeia a avut o viata plina de incercari; a supravietuit unui cutremur in timp ce se afla in Statele Unite, unui incendiu masiv, ambelor razboaie mondiale, Razboiului Civil Spaniol, pandemiei de gripă spaniolă și cel mai recent a supravietuit Covid-19 în 2020.
A pierdut pe tatal sau cand era foarte mica, in timp ce familia se afla pe un vapor din SUA în Spania; acesta a murit de tuberculoză pulmonară, relatează Guinness World Record.
In afara pierderii tatalui sau, ea a suferit o pierdere permanenta a auzului la o ureche in timp ce se afla la bordul navei dupa ce s-a accidentat jucandu-se cu fratii sai.
In ciuda diverselor pandemii, razboaie si pierderi familiale pe care le-a indurat, longevitatea ei a starnit curiozitatea oamenilor de stiinta care se intreaba care ar putea fi secretul ei.
„Cunoaștem vârsta cronologică a Mariei, 116 ani, dar trebuie să-i determinăm vârsta biologică”
, a declarat Esteller, care consideră că „este mult mai tânără” din punct de vedere fizic.Omul de știință a prelevat de la aceasta probe biologice de salivă, sânge și urină despre care se crede că sunt cele mai „longevive” mostre biologice și au o mare valoare științifică, a declarat Josep Carreras, șeful unui institut de cercetare a leucemiei.
Mostrele vor fi comparate cu cele ale fiicei mijlocii a femeii de 116 ani, care are 79 de ani.
Femeia este deseori intrebata despre secretul longevitatii sale si foloseste contul sau X pentru a impartasi sfaturile sale altora.
Ea atribuie longevitatea sa „ordinii, liniştii, bunei legături cu familia şi prietenii, contactului cu natura, stabilităţii emoţionale, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate şi faptului că stă departe de persoanele toxice”.
Totusi ea recunoaste ca o mare parte din acest "secret" este datorat „norocului” genetic.
"Este clar că există o componentă genetică, deoarece există mai mulţi membri ai familiei ei care au peste 90 de ani", spun cercetătorii.Probele biologice rare vor evalua genele femeii și se speră că va avansa cercetarea medicamentelor care ar putea ajuta în cazul bolilor asociate cu vârsta și cancer.
Cu privire la statutul ei de cea mai vârstnică persoană din lume, ea a declarat pe contul său X că este „foarte fericită că poate fi utilă pentru cercetare și progres”.