HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cercetătorii se grăbesc să găsească soluții la un fenomen periculos care amenință distrugerea Pământului.

Cercetătorii se grăbesc să găsească soluții la un fenomen periculos care amenință distrugerea Pământului.
Sursă foto: NASA Earth Observatory image by Jesse Allen using Landsat data from USGS

Un studiu recent, publicat în această lună, aduce în prim-plan riscurile crescânde asociate cu modificările curenților oceanici. Potrivit acestor cercetări inovatoare, o circulație mai lentă a curenților oceanici ar putea de fapt să intensifice cantitatea de CO2 reținută în atmosferă, accelerând astfel distrugerea planetei prin creșterea temperaturilor globale, potrivit bgr.com.

Cercetătorii speculează existența unui posibil efect de compensare. Însă povestea s-ar putea să nu fie atât de simplă. Realitatea este că riscurile asociate cu schimbările curenților oceanici rămân extrem de palpabile, conform unui studiu recent. Această cercetare proaspătă a fost realizată de oamenii de știință de la MIT și a fost publicată în Nature Communications. Deși pentru unii situația pare echilibrată, pe măsură ce fluxul continuu încetinește, se poate ca mai mult carbon depozitat pe fundul oceanului să fie eliberat.

Efectul direct asupra atmosferei Pământului

Motivul pentru care acest studiu nou-nouț consideră că modificările curenților oceanici ar putea provoca o eliberare mai mare a carbonului din adâncurile oceanice este legat de balanța generală dintre fier, carbon, nutrienți, microorganisme superficiale și o categorie de molecule cunoscute ca "liganzi". Riscurile încetinirii curenților oceanici devin relevante deoarece încetinirea fluxului implică modificări radicale ale acestor factori esențiali și a cantității de carbon pe care aceștia o eliberează în ocean.

În final, acest lucru înseamnă că oceanul eliberează mai mult carbon în atmosferă. Cercetătorii afirmă că acest fapt contrazice complet percepțiile noastre anterioare despre ocean și că trebuie să fim proactivi în identificarea unor metode de reducere a emisiilor acum, pentru a câștiga timp pentru a aborda problema schimbărilor climatice.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu