HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cercetarea care transformă înțelegerea despre COVID 19: Virusul impactează creierul

Cercetarea care transformă înțelegerea despre COVID 19: Virusul impactează creierul
Sursă foto: Twitter

O cercetare efectuată în România cu privire la consecințele COVID-19 asupra populației de vârstă înaintată indică faptul că virusul SARS-CoV-2 cauzează modificări sau deteriorări cognitive la aproximativ un sfert dintre pacienți, chiar și după recuperare. Rezultatele studiului evidențiază că inclusiv persoane care nu prezentau anterior o patologie neuro-degenerativă au manifestat simptome precum probleme de memorie și anxietate, urmare a infecției.

Analiza medicală efectuată pe un eșantion de 304 pacienți vârstnici relevă faptul că 24%, adică 73 dintre aceștia, au experimentat modificări sau deteriorări cognitive post COVID. Mai mult, din acest grup, 11 indivizi au avut accidente ischemice periferice indiferent de existența aterosclerozei cerebrale, coronariene sau periferice.

În plus, studiul a identificat 18 pacienți - reprezentând 6% din total - care au fost diagnosticați recent cu anxietate și depresie, subliniind astfel complexitatea impactului asupra sănătății mentale. Acest studiu a fost realizat de Enayati Hospital și rezultatele sale au fost publicate joi.

„Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul în aşa-numitul sindromul brain-fog , ceaţă pe creier, el trebuie să se adreseze şi să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie şi gerontologie. Noi avem experienţă şi putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat şi creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecţia cu Sars-COV-2. Toată lumea a studiat şi a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuro-inflamaţie, este un sindrom febril în contextul infecţiei cu SARS-Cov-2 şi orice neuro-inflamaţie aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neuro-degenerativ”, a explicat coordonatorul studiului, Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie.

Studiul a inclus și pacienți care nu fuseseră anterior diagnosticați cu o patologie neuro-degenerativă dar care au manifestat simptome precum probleme de memorie și anxietate.

Această cercetare s-a bazat pe pacienți spitalizați sau consultați în ambulatoriu între iunie 2022 și martie 2023, indiferent dacă erau sau nu diagnosticați cu o patologie neuro-degenerativă și infectați cu SARS-CoV-2. Pacienții au fost evaluați conform standardelor Comprehensive Geriatric Evaluation (CGA) pentru a identifica sindromul de „long COVID”. Concluziile au arătat că mulți dintre pacienți au prezentat modificări semnificative, inclusiv pe imagistica cerebrală, la trei-șase luni după infectarea cu SARS-COV-2.

Echipa medicală responsabilă de studiu a accentuat beneficiile unui sistem integrat care permite monitorizarea atentă a pacienților în diverse stadii ale bolii. Coordonatorul studiului a subliniat necesitatea diagnosticului timpuriu și a unei abordări multidisciplinare.

„Concluziile acestui studiu reafirmă necesitatea unei abordări personalizate în tratamentul pacienţilor vârstnici cu patologie neuro-degenerativă şi infecţie cu SARS-COV-2”, se menționează într-un comunicat emis joi de către autori.

Conform autorilor, cercetarea denumită „Patologia neuro-degenerativă cu debut la pacienții vârstnici infectați cu SARS-CoV-2”, a fost prezentată la ediția 33-a a Conferinței Europene de Alzheimer "New opportunities in dementia care, policy and research", desfășurată la Helsinki, Finlanda, între 16 - 18 octombrie 2023.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu