HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Celebrarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Protectorul Bucureștiului și a Sfântului Nestor pe data de 27 octombrie

Celebrarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Protectorul Bucureștiului și a Sfântului Nestor pe data de 27 octombrie
Sursă foto: Agerpres

În ziua de 27 octombrie, comemorăm pe Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, al cărui mormânt se găsește în Catedrala Patriarhală, și pe Sf. Mc. Nestor.

Pentru credincioșii greco-catolici este ziua de pomenire a Sf. m. Nestor, iar pentru romano-catolici este sărbătorit Sf. Evarist, pp.m.


Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Dimitrie cel Nou, protectorul Bucureștiului, în această dată specială.

Acest sfânt a trăit în perioada Ţaratului Vlaho-Bulgar (secolele XII-XIII) și provenea din satul Basarabov, situat lângă râul Lom.

Dimitrie a fost cioban în satul natal, dar conștientizând efemeritatea lumii materiale, a ales viața monahală într-o mânăstire amplasată într-o peşteră apropiată.

"Dar cine poate spune ostenelile, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea şi prin care s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni? El şi-a cunoscut şi vremea ieşirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu". (Vieţile Sfinţilor)

După o perioadă îndelungată, râul Lom a crescut atât de mult încât a luat cu el și pietrele care înconjurau peștera. În acest mod, moaştele sfântului au ajuns în apă, unde au rămas pentru mult timp.

Moaştele sale sfinte au fost descoperite miraculos prin intervenția divină. Un înger i s-a arătat unei fetițe în vis, iar ea le-a povestit părinților săi visul.

"Adunându-se mulţi oameni şi preoţi, s-au dus toţi împreună la locul cel arătat de copilă, unde de multe ori se arăta o lumină şi cei care o vedeau socoteau că acolo este ascunsă o comoară de bani. Cercetând cu mare atenţie locul respectiv, au găsit în apă sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie, acoperite cu noroi şi prundiş. Acestea erau intacte și străluceau ca aurul". (Vieţile Sfinţilor)

Știrea descoperirii lor s-a răspândit rapid pe ambele maluri ale Dunarii și numeroși credincioși s-au îndreptat spre satul Basarabov, unde au fost aduse moaştele sfinte. Aceștia se închinau și rugau Sfântului Dimitrie să intervină pentru ei la Dumnezeu.

În timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, un general rus a vrut să ducă moaştele sfinte în Rusia. Cu toate acestea, Hagi Dimitrie, care era prezent lângă general, a rugat ca moaştele să fie păstrate în țara noastră ca simbol al suferințelor și jafurilor provocate de război.

"Generalul, înduplecându-se, le-a dăruit Ţării Româneşti. Şi primindu-le tot poporul, cu mare cinste le-a aşezat în biserica cea mare a Mitropoliei Ungrovlahiei, în zilele preasfinţitului mitropolit Grigorie". (Vieţile Sfinţilor)

Moaştele au fost aduse cu mult respect în Catedrala Mitropolitană din București în iulie 1774. Astfel, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit protectorul Bucureștilor și al întregii Ţări Românești.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost desemnat oficial ca Ocrotitor al orașului București de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). Din anul 1955, cultul său a fost extins în toată țara. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin