HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ce reprezintă sindromul COVID lung - Peste 100.000 de români sunt afectați de acesta

Ce reprezintă sindromul COVID lung - Peste 100.000 de români sunt afectați de acesta
Sursă foto: Stanford Medicine

Conform unor specialiști, s-ar fi identificat modelul așa-numitului Long-Covid.

Persoanele care suferă de Covid-19 în formă prelungită ar putea avea probleme din cauza deficitului de serotonină, iar abordarea acestei probleme ar putea reduce simptomele.

Imunologul Andrea Wong de la Universitatea din Pennsylvania și echipa sa, alături de alți cercetători, au început să exploreze modificările biologice specifice care ar putea explica mixul confuz de până la 200 de simptome potențiale pe care le pot manifesta persoanele cu Covid prelungit. Înțelegerea cauzelor posibile pentru afecțiunea acum numită Covid prelungit, care poate persista luni sau chiar ani după o infecție acută cu SARS-CoV-2, a evoluat semnificativ de la începutul pandemiei.

Ce indică rezultatele studiului recent

Noul studiu sugerează că patru dintre aceste mecanisme ar putea fi interconectate și ar putea explica dificultățile cognitive și pierderile de memorie raportate de persoanele cu Covid prelungit. De asemenea, studiul ar putea indica direcția spre posibile tratamente dacă testele vor fi validate pe un eșantion mai mare de pacienți.

Până în prezent, cercetările au analizat mostre de sânge de la 58 de pacienți cu Covid-19 prelungit și au identificat câteva particularități comparativ cu alte 30 de persoane care s-au recuperat complet. Pacienții cu Covid prelungit au avut niveluri reduse de serotonină, un neurotransmițător cunoscut în special pentru rolul său în reglarea dispoziției, dar și a funcțiilor legate de memorie, cogniție și somn.

În plus, cei cu Covid prelungit elimină resturi virale în scaun. Cercetătorii sugerează că acest material viral persistent ar putea determina sistemul imunitar al organismului să producă interferoni, un grup de proteine semnal implicate în apărarea antivirală.

Acest proces conduce la inflamație, care restrânge absorbția triptofanului, un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei, în intestin. Inflamația continuă perturbă și trombocitele - celulele sanguine implicate în coagularea sângelui - care transportă serotonina prin organism. O cantitate mai mică de serotonină circulantă afectează activitatea nervului vag - "autostrada principală" a organismului care transmite semnale între creier și alte organe.

Memoria se îmbunatățește

"Descoperirile noastre sugerează că mai multe dintre ipotezele actuale pentru fiziopatologia Covid prelungit (rezervor viral, inflamație persistentă, hipercoagulabilitate, disfuncție a nervului vag) ar putea fi legate de o singură cale care este conectată de reducerea serotoninei", a explicat pe rețelele de socializare Maayan Levy, microbiolog la Universitatea din Pennsylvania și autor principal al studiului.

La șoareci, nivelurile reduse de serotonină și activitatea redusă a nervului vag cauzate de o infecție virală au dus la performanțe slabe ale animalelor la testele de memorie. Cu toate acestea, în mod remarcabil, aceste deficiențe de memorie au putut fi remediate atunci când nivelurile de serotonină au fost restabilite.

Autorii subliniază că sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a verifica aceste idei. "Sperăm că descoperirea noastră va inspira alte studii clinice care să folosească aceste informații pentru a dezvolta noi instrumente pentru diagnosticarea, monitorizarea și tratamentul pentru Covidul prelungit", a adăugat cercetătoarea.

Sindromul ar putea fi tratat

Cercetătorul Octavian Jurma explică faptul că există o varietate foarte mare de simptome care caracterizează acest Covid lung. "Acum se dorește găsirea unui numitor comun al acestor simptome.

În mare, avem patru categorii distincte de boală cronică. Vorbim de afectarea sistemului cardiovascular, cu o rată de mortalitate ridicată, pe locul doi după forma pulmonară. Apoi, sunt tulburările neurologice, oboseală cronică, probleme de memorie. În plus, avem bolile din categoria sistemică, boli renale, diabet, tulburări de fertilitate, dar cauza lor nu se cunoaște. De aceea Covidul lung este considerat un sindrom. Poate afecta pacientul șase luni, doi ani sau chiar mai mult.

Revenind la studiul american, s-a descoperit la pacienții afectați de Covid lung un nivel scăzut de serotonină, un hormon extrem de important, chiar sistemic. Se presupune că aici ar putea fi o problemă. Automat, suplimentarea cu serotonină a redus simptomele la pacienți și asta ar fi vestea bună. Există medicamente care se pot prescrie. Asta în contextul în care în România avem peste 100.000 de români care suferă de Covid lung și în viitor aceștia ar putea beneficia de un astfel de tratament.

Din păcate însă în România nu există un program real pentru combaterea acestui sindrom", a precizat Octavian Jurma.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu