HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ce alternativă are UE dacă Viktor Orban încearcă să oprească ajutoarele pentru Ucraina?

Ce alternativă are UE dacă Viktor Orban încearcă să oprească ajutoarele pentru Ucraina?
Sursă foto: Digi24

Surse europene au informat vineri că statele membre ale Uniunii Europene au identificat o strategie pentru a evita un posibil veto al Ungariei cu privire la pachetul financiar de 50 de miliarde de euro solicitat de Comisia Europeană în beneficiul Ucrainei, potrivit agenției Reuters și Agerpres.

Anul trecut, Budapesta a ridicat obiecții față de ajutorul macrofinanciar de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru anul curent din partea blocului comunitar, dar în cele din urmă a renunțat la veto după ce a ajuns la un acord cu Bruxelles-ul pentru deblocarea parțială a fondurilor europene datorate Ungariei - un acord care nu a fost pus în aplicare, Comisia Europeană impunând ulterior noi condiții Ungariei - și după ce ideea unei metode alternative pentru evitarea vetoului ungar a fost propusă la Bruxelles.

Varianta alternativă

O astfel de abordare este luată în considerare și acum. În acest sens, dacă Budapesta se opune noului pachet financiar destinat Ucrainei, atunci Bruxelles-ul va solicita celorlalte 26 state membre ale UE să ofere fiecare propriul pachet de ajutor financiar, iar suma totală să formeze pachetul inițial cerut de Comisia Europeană - 50 miliarde euro pe parcursul următorilor patru ani, susțin doi oficiali europeni care au dorit să rămână anonimi.

"Ungaria riscă să-și forțeze prea mult norocul. Am prefera să-i avem alături de noi, dar vine un moment când oamenii se satură ca Budapesta să țină pe toată lumea ostatică. Soluția alternativă este obositoare, dar va trebui să o folosim dacă este nevoie", afirmă unul dintre oficiali.

"Problema finanțelor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul. Kievul va primi ajutorul UE. Dacă Ungaria devine un obstacol în calea unanimitatii necesare pentru a acorda acest ajutor prin bugetul UE, statele membre vor găsi o altă soluție, cum ar fi un acord interguvernamental sau garanţii naţionale", confirmă cel de-al doilea oficial citat.

Parlamentul ucrainean a adoptat joi bugetul de stat pentru anul viitor, mai mult de jumătate din cheltuieli fiind destinate armatei. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a avertizat că Ucraina se confruntă cu riscul unui colaps economic în anul urmator dacă aliații săi nu îi acoperă deficitul bugetar.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin