În data de joi, Curtea Constituțională a aprobat sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, declarând ca fiind neconstituțională legea ce ar fi permis unor medici să ocupe funcții de conducere în spitalele publice până la vârsta de 70 de ani. Acest lucru a fost obiectat de semnatarii sesizării. În multe spitale, funcțiile de conducere sunt ocupate de medici cu o mare experiență, însă aceștia nu vor mai putea ocupa aceste poziții după atingerea vârstei de 70 de ani.
"În ședința din data de 2 noiembrie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de către parlamentari aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și parlamentari independenți și a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății şi a Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări asociate ale sănătăţii mintale.
Curtea a concluzionat că legea a fost adoptată în mod neconstituțional prin încălcarea principiului bicameralismului, consacrat de art.61 alin.(2) și art.75 din Constituţie, datorită discrepanțelor semnificative de conţinut juridic între formele supuse dezbaterii celor două Camere ale Parlamentului și abaterii de la obiectivul urmărit de iniţiatorul proiectului de lege.
Decizia este definitivă și general obligatorie.
Motivațiile deciziei Curții Constituționale vor fi detaliate în cadrul deciziei, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.", se arată într-un anunț oficial al Curții Constituționale.
Legea respinsă este Legea pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări asociate ale sănătăţii mintale.
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au argumentat în sesizarea depusă la CCR că legea încalcă mai multe prevederi constituţionale, inclusiv principiul bicameralismului. Ei susțin că forma adoptată de Camera Deputaților diferă "în mod substanţial" de cea aprobată de Senat.
USR argumentează că legea votată de majoritatea PSD - PNL încalcă și principiul legalităţii, în condiţiile în care modificările privind ocuparea funcţiilor de conducere "nu au fost deloc justificate sau fundamentate".
USR adaugă că, prin amendamentele aduse de PSD și PNL la ordonanța privind accesul nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru copiii și adulții cu autism (OUG 150/2022), profesorii universitari, medicii membri titulari și membri corespondenți ai Academiei de Științe Medicale și ai Academiei Române, medicii primari doctori în științe medicale "vor putea ocupa până la vârsta de 70 de ani funcţii de conducere în spitalele publice şi în serviciile publice de ambulanţă".