HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cătălin Drulă a acuzat pe Marcel Ciolacu la Comisia Europeană că Guvernul nu respectă angajamentele legate de procedura de deficit excesiv.

Cătălin Drulă a acuzat pe Marcel Ciolacu la Comisia Europeană că Guvernul nu respectă angajamentele legate de procedura de deficit excesiv.
Sursă foto: USR

Liderul USR, Cătălin Drulă, acuză Guvernul condus de Ciolacu că alege să treacă cu vederea sugestiile din procesul de deficit excesiv și necesitatea unei fiscalități predictibile. Aceste declarații au fost făcute într-o scrisoare adresată comisarilor europeni pentru Justiție și Economie, Didier Reynders și Paolo Gentiloni, conform Mediafax.

Șeful USR susține că administrația Ciolacu "nu manifestă niciun interes în a diminua cheltuielile bugetare ale guvernului pentru a micșora deficitul, optând în schimb pentru creșterea impozitelor pe nepregătite".

"Administrația a ruinat bugetul național, încălcând orice principiu și regulament de precauție în gestionarea fondurilor publice. Modificările bugetare nu mai sunt realizate transparent prin intermediul unei legi de rectificare bugetară, ci printr-un proces obscur care implică folosirea fondului de rezervă al guvernului - destinat doar pentru situații neprevazute sau urgente. 8 miliarde de lei au fost distribuite prin intermediul fondului de rezervă, având la bază un fond inițial de 0.7 miliarde. Fondul a crescut deci cu 11 ori iar din această sumă premierul Ciolacu prin intermediul a nu mai puţin de 51 de hotărâri de guvern, evită Constituţia şi Parlamentul şi alocă fonduri după bunul plac, conducând România ca pe o afacere personală", a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

USR anunță că deficitul bugetar al României a atins 3.55% din PIB la finalul lunii septembrie, cu 1% mai mult decât luna anterioară. Deficitul bugetar estimat pentru acest an este de peste 6.6% din PIB, cu 50% mai mult decât valoarea de 4.4%, stabilită ca obiectiv de deficit prin legea bugetului pe 2023 și recomandată totodată de Consiliul UE prin procedura de deficit excesiv.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu