HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Cardiologul avertizează: Consumul excesiv de sare în România poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății.

Cardiologul avertizează: Consumul excesiv de sare în România poate avea efecte dezastruoase asupra sănătății.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Dragoș Vinereanu, liderul Departamentului de Cardiologie al Spitalului Universitar din București, a exprimat preocuparea privind consumul exagerat de sare în România. Acesta a subliniat că într-o țară cu risc scăzut pentru boli cardiovasculare, consumul mediu zilnic de sare este de 6 grame, în timp ce în România acesta ajunge la 20 de grame pe zi.

În cadrul evenimentului Maratonul bolilor cardiovasculare organizat de Medika TV, Vinereanu a punctat faptul că produsele alimentare disponibile pe piața românească au un conținut ridicat de sare și zahăruri, potrivit news.ro.

"Ceea este dezastruos în România, și am atras atenţia de foarte multe ori, este consumul excesiv de sare. Tot românul mai pune un pic de sare că nu are mâncarea gust. Ştim asta. Sarea în bucate era de pe vremuri (...) Trebuie să ţinem cont că dacă vă uitaţi cu atenţie tot ceea ce cumpărăm din magazinele din România are conţinut foarte mare de sare şi de zaharuri. Adică, sunt două probleme pe care ar trebui să le reglementăm la nivel naţional, într-un fel, fiindcă toate aceste lucruri aduc în plus sare. Consumul de sare mediu într-o ţară din zona de risc mic în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare e în jur de şase grame pe zi. Cât credeţi că e în România? Douăzeci. Vorbim de nişte cifre imense", a subliniat conducătorul Departamentului de Cardiologie al Spitalului Universitar din București.

Vinereanu a indicat că un stil de viață sănătos este bazat pe dieta mediteraneană, care nu corespunde cu dieta românească.
"Producătorii ştiu şi îşi urmăresc interesul. Interesul lor e să vândă şi ca atare fac alimente sărate, că alea plac. Sărate, dulci şi grase. Aici e marea problemă. Dacă ne referim la un regim de viaţă sănătos, ştim că un regim de viaţă sănătos este cel bazat pe dieta mediteraneană. Şi acest lucru este demonstrat şi supra-demonstrat la nivel populaţional prin studii mari. Dieta mediteraneană - dieta românească. Se suprapun în vreun fel? De niciun fel, nimic", a adaugat Vinereanu.

De asemenea, el a menționat că grăsimile saturate sunt cele mai periculoase pentru sistemul circulator.
"Prǎjim în uleiuri saturate, în grǎsimi saturate, grǎsimile care sunt cele mai rele pentru sistemul circulator, care se depun în vase și determinǎ arteroscleroza", a explicat Vinereanu.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu