HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Camera Deputaților a adoptat legea pentru creșteri salariale ale angajaților de la CAS.

Camera Deputaților a adoptat legea pentru creșteri salariale ale angajaților de la CAS.
Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Legislația care stipulează, printre altele, creșteri salariale pentru angajații Caselor de Asigurări de Sănătate a fost aprobată marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, conform News.ro.

Consecutiv acestei decizii, protestul la care intenționau să participe angajați din întreaga țară în Piața Victoriei a fost anulat, așa cum precizează Blocul Național Sindical.

"Datorită discuțiilor recente cu liderii sindicali, am primit asigurarea că angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente. Astfel, criza din sistemul sanitar se deblochează astăzi ca urmare a eforturilor colegilor mei liberali care au reușit să impună adoptarea proiectului legislativ care răspunde cererilor angajaţilor CNAS", a declarat Andrei Baciu pe Facebook.

Acesta i-a mulţumit liberalilor pentru susţinere și în special liderului PNL, Nicolae Ciucă.

"Vreau să subliniez faptul că adoptarea acestui proiect nu exercită presiune asupra bugetului statului și modificările se referă strict la fondurile proprii ale CNAS. În același timp, am remediat o inechitate, întrucât profesioniștii din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câștigau mult mai puțin decât angajații din alte instituții cu funcții similare. Un sistem nu poate fi cu adevărat performant și eficient fără oameni profesioniști și motivați. Este un proces care a început acum câteva luni și se finalizează într-o perioadă plină de provocări, dar orice amânare a soluționării ar fi echivalat cu un blocaj", a explicat preşedintele CNAS.

Camera Deputaţilor a dat marți votul final asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii.

Rezultatul votului a fost de 203 "pentru", unul "împotrivă", 55 de abţineri, iar un deputat nu a votat.

Obiectivul acestui proiect legislativ este modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum și Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, și Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, aprobată prin Legea nr. 184/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății.

Reprezentanții BNS au indicat marți că anumiți angajați ai CNAS din țară s-au deplasat la București pentru a protesta și au așteptat în Parcul Carol rezultatul votului din Camera Deputaților. Inițial erau planificate pichetari la Ministerul Sănătății și la Guvern, dar sindicaliștii au decis mai târziu să protesteze doar în Piața Victoriei începând cu ora 12:00. Însă urmare votului din Camera Deputaților, această acțiune de protest a fost anulată.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu