HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Burduja: Lucrăm la un memorandum guvernamental pentru a facilita fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica

Burduja: Lucrăm la un memorandum guvernamental pentru a facilita fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica
Sursă foto: Economica.net

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a propus ca ELCEN, o companie sub autoritatea ministerului său, să preia controlul asupra Termoenergetica. Acesta a explicat că în situaţia unei fuziuni, este normal ca ELCEN să fie partea dominantă datorită activelor pe care le deţine. El a declarat că ”e aproape un miracol că astăzi sistemul de termoficare al Bucureştiului funcţionează aşa cum funcţionează”.

Sebastian Burduja a susţinut ideea că municipalitățile din România care au combinat producția cu transportul pentru agentul termic au reușit să rezolve problema încălzirii. El sugerează că una dintre cele mai mari dificultăți ale Bucureștiului este tocmai faptul că producția și distribuția sunt administrate de entități separate.

”Avem în lucru un memorandum la nivelul Guvernului, cu Ministerul de Finanţe, cu Secretariatul General al Guvernului prin care dorim să facilităm fuziunea între ELCEN şi Termoenergetica. Noi ne-am arătat disponibilitatea, fiindcă Primăria nu pare să aibă resursele necesare, disponibilitatea necesară să intervină şi am spus, ca minister, fiindcă e vorba de milioane de bucureşteni care depind de termoficare, suntem dispuşi să facem asta. E şi o chestiune contabilă: ELCEN-ul are foarte multe active, terenuri, capacităţi de producţie, Termoenergetica este, dacă vreţi, o companie care nu are decât oameni, sisteme informatice, livrează facturi, dar în sine partea cheie a sistemului şi cele mai valoroase active sunt la ELCEN. Deci, cu siguranţă, într-o fuziune ELCEN va avea ponderea mai mare”, a detaliat Sebastian Burduja pe TVR Info marți seară.

Ministrul a menționat că Termoenergetica acumulează în mod constant datorii față de ELCEN și a reamintit că din datoria inițială de un miliard de lei compania municipalității încă datorează 700 milioane de lei către ELCEN.

”În continuare, public şi nu numai, îl rog pe domnul Nicuşor Dan să dea aceşti bani ELCEN-ului. Se cuvin aceşti bani ELCEN-ului. Să ştiţi, e aproape un miracol că astăzi sistemul de termoficare al Bucureştiului funcţionează aşa cum funcţionează. La ELCEN am fost la CET Sud – e cel mai mare CET din Europa, deserveşte peste jumătate de milion de bucureşteni şi funcţionează pe baza unor echipamente de acum 60-70 de ani. Ele arată ca atunci, sunt ţinute în viaţă de specialişti în faţa cărora chiar mă înclin”, a completat Burduja.

El a adăugat că, deși PIB-ul pe cap de locuitor al Bucureștiului este mai mare decât cel al Berlinului sau Madridului, ”şi totuşi ne punem probleme care ţin de secolul XX”.

Burduja a criticat Primarul General Nicuşor Dan pentru că Primăria Generală a reabilitat mai puțin de doi kilometri din rețeaua termică folosind fonduri europene, chiar dacă Capitala avea acces la ”sute de milioane de euro”. Restul lucrărilor au fost realizate cu bugetul administrației locale.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu