HUB PRESS

s e î n c a r c ă
BNR păstrează dobânda de referință la 7% anual.
Sursă foto: bnr.ro

BNR a decis să păstreze rata dobânzii de referință la 7% pe an.

În plus, Consiliul de Administrație al BNR a stabilit să mențină rata dobânzii pentru facilitatea Lombard la 8% pe an și rata dobânzii pentru depozite la 6% pe an. De asemenea, s-a hotărât menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor bancare.

"Deciziile Consiliului de Administrație al BNR vizează o reducere durabilă a ratei inflației anuale, în conformitate cu obiectivul fix de 2,5 la sută ±1 punct procentual. Acest lucru se va realiza prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-un mod care va contribui la susținerea unei creșteri economice durabile. În actualul context, un mix echilibrat de politici macroeconomice și implementarea reformelor structurale - inclusiv prin utilizarea fondurilor europene - sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și consolidarea capacității economiei românești de a face faţă unor evoluţii adverse. BNR monitorizează cu atenţie evoluţiile mediului intern şi internaţional şi va continua să utilizeze instrumentele disponibile pentru îndeplinirea obiectivului principal privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu", se menționează în comunicatul emis de banca centrală.

Dobânda cheie a rămas neschimbată din luna ianuarie a acestui an, când BNR a majorat rata dobânzii la 7% pe an, față de 6,75% pe an anterior.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin