HUB PRESS

s e î n c a r c ă

BNR: Noile analize indică o perspectivă mai negativă a inflației față de estimările anterioare.

BNR: Noile analize indică o perspectivă mai negativă a inflației față de estimările anterioare.
Sursă foto: Banca Nationala a Romaniei BNR

Conform ultimelor evaluări ale Băncii Naţionale a României, perspectivele inflaţiei s-au înrăutăţit faţă de estimările anterioare, în special pe termen scurt. Aceste informații sunt prezentate în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR, care a avut loc pe 8 noiembrie 2024.


Rata anuală a inflaţiei este anticipată să se majoreze ușor în ultimele luni ale anului curent și să prezinte o fluctuație semnificativă în primul semestru al anului 2025.


BNR indică faptul că variațiile și nivelurile superioare ale ratei anuale a inflației din următoarele trei trimestre se datorează mai ales unor efecte de bază - legate inclusiv de modificările legislative din domeniul energiei implementate în aprilie 2024 - dar și secetei severe din acest an și tendinței de creștere a cotațiilor unor mărfuri. Aceste elemente pot influența ulterior evoluțiile prețurilor alimentelor și energiei. Totuși, acțiunea globală a factorilor pe partea ofertei va reveni la un caracter dezinflaționist, sub impactul efectelor de bază ce se vor manifesta la nivelul subcomponentelor non-alimentare ale inflației de bază, dar și pe segmentele prețuri administrate și produse din tutun, au remarcat membrii Consiliului.


Din punct de vedere al factorilor fundamentali, se așteaptă ca presiunile inflaționiste să fie mai moderate și să se atenueze mai rapid decât în prognoza precedentă, dat fiind că excedentul de cerere agregată este anticipat să scadă progresiv în următoarele șase trimestre, până aproape de echilibru. Pe termen scurt însă, presiunile vor rămâne semnificative, inclusiv datorită creșterii puternice a consumului privat în primul semestru și probabil pe parcursul întregului an 2024.


Inflația de bază va reflecta totuși și influențele crescânde ale efectelor de bază dezinflaționiste de pe segmentele mărfuri nealimentare și servicii. Se așteaptă ca acestea să contrabalanseze influențele opuse anticipate pe termen scurt din evoluția dinamicii prețurilor alimentelor procesate.


Referitor la poziţia ciclică viitoare a economiei, membrii Consiliului au indicat că economia își va reduce considerabil ritmul de creștere în acest an - inclusiv ca urmare a performanţelor mai slabe ale agriculturii - iar în 2025 va cunoaşte o redresare moderată. Aceasta se datorează revigorării cererii externe, dar și utilizării fondurilor europene aferente instrumentului Next Generation EU.


În ceea ce privește incertitudinile și riscurile, membrii Consiliului au subliniat că acestea provin în mare parte din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri. Totodată, ei au evidențiat importanța atragerii și utilizării eficiente a unui volum cât mai mare de fonduri europene.


În acest context, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50%, a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% și a ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 5,50%. De asemenea, s-a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituţiilor de credit.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu