HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Avertisment din partea conducerii spitalelor bucureștene: Reducerea cheltuielilor poate afecta sănătatea pacienților

Avertisment din partea conducerii spitalelor bucureștene: Reducerea cheltuielilor poate afecta sănătatea pacienților
Sursă foto: ASSMB

Reprezentanții ASSMB și managerii celor 19 instituții medicale sub egida Primăriei București, prin intermediul ASSMB, au semnat luni un Memoriu comun în care se subliniază impactul negativ al OUG 90/2023 asupra sistemului de sănătate. Această ordonanță, menită să diminueze cheltuielile bugetare, a fost recent pusă în aplicare, conform informațiilor furnizate de ASSMB.

Conform aceleiași surse, memoriul este destinat Guvernului României și anume prim-ministrului Marcel Ciolacu, ministrului Sănătăţii, Prof. Dr. Alexandru Rafila și ministrului Finanţelor, Marcel Boloş. Se solicită efectuarea „tuturor demersurilor legale necesare pentru iniţierea şi adoptarea unui act normativ ce ar modifica OUG nr. 90/2023 astfel încât să fie prevăzute derogările/excepţiile necesare de la Art. I alin. (1) şi de la Art. II alin. (1), în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice”, potrivit news.ro.

“Deși aparent OUG 90/2023 are ca obiectiv limitarea cheltuielilor exorbitante și necontrolate și reducerea cheltuielilor publice, în practică generează o serie de dificultăți cu un impact negativ semnificativ asupra sistemului de sănătate. Dreptul la protecţia sănătăţii este un drept constituţional, care poate fi exercitat numai dacă statul adoptă măsurile necesare pentru a asigura condiţiile optime pentru acesta. Prin implementarea tuturor măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare stabilite prin OUG 90/2023, fără a se face o derogare de la sistemul de sănătate, se aduce o gravă atingere dreptului constituţional al omului la protecţia sănătăţii şi obligaţiei statului de garantare a sa”, a declarat ASSMB într-un comunicat.

Oana Sivache, directorul general al ASSMB, a subliniat că aceste măsuri de reducere a costurilor pot destabiliza infrastructura sistemului sanitar și pot pune în pericol viața pacienților.

„Măsurile de austeritate impuse prin OUG 90/2023 riscă să submineze fundamentul sistemului sanitar, punând în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor. Reprezintă, practic, un atentat la dreptul fundamental la sănătate, garantat de Constituţie. Sănătatea nu este un lux, ci o necesitate, un drept care nu trebuie sacrificat pe altarul austerităţii. Din grijă pentru oameni, apelăm la responsabilitatea şi umanitatea factorilor de decizie pentru a revizui această ordonanţă, asigurând astfel că toţi cetăţenii pot beneficia de servicii medicale de calitate, accesibile în permanenţă. Este un imperativ moral ca Guvernul să protejeze sănătatea publică şi să nu o pericliteze prin politici fiscale restrictive”, a declarat Oana Sivache.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu