HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Avansarea procesului de eliminare a barajelor de pe râurile din Grecia, Croația, România și Slovacia este în curs.

Avansarea procesului de eliminare a barajelor de pe râurile din Grecia, Croația, România și Slovacia este în curs.
Sursă foto: directmm.ro

Se consideră că există peste 1,2 milioane de baraje care fragmentează râurile Europei, dintre care mai mult de 156.000 sunt nefolosite, conform unui anunț.

Tinând cont de importanța ecologică a zonei, Dam Removal Europe, un proiect condus de World Fish Migration Foundation, are în plan să mărească eforturile pentru îndepărtarea barajelor în sud-estul Europei cu ajutorul organizațiilor locale. Proiectul este finanțat de European Open Rivers Programme, o organizație care oferă fonduri pentru restaurarea râurilor și este implementat în colaborare cu Institutul Mediteranean pentru Natură și Om (MedINA), Fauna și Flora, Wetlands International, European Rivers Network și WWF Țările de Jos, Slovacia și Marea Adriatică.

Conform unei declarații a Institutului Mediteranean pentru Natură și Om, obiectivul proiectului este să aducă problema înlaturarii barajelor în discuția politicilor publice și să îmbunatățească legislația relevanta. Proiectul dorește să creeze și să disemineze o narațiune pozitivă bazată pe dovezi despre beneficiile restaurarii râurilor și eliminarii obstacolelor. De asemenea, vrea să identifice oportunitati pentru eliminarea barajelor din regiune si sa asigure ca cei implicati au expertiza necesară pentru implementarea acestor proiecte. Scopul este de a maximiza beneficiile ecologice, de a crește gradul de conștientizare a problemei la nivelul guvernelor, administratorilor râurilor și publicului și de a identifica surse adecvate de finanțare pentru înlăturarea barajelor. Prin toate aceste acțiuni, proiectul aspiră să contribuie la înlăturarea barajelor vechi și, în consecință, la restaurarea râurilor cu valoare biologică ridicată din sud-estul Europei.

„Suntem în plăcuta poziție de a sprijini acest proiect internațional ambițios, care își propune să acționeze ca un catalizator pentru proiectele de îndepărtare a barajelor într-o regiune extrem de biodiversă a Europei”, afirmă Jack Foxall, directorul executiv al European Open Rivers Programme. „Prin abordarea unor probleme importante care fac dificilă îndepărtarea barajelor și prin facilitarea apariției de noi inițiative conexe, acest proiect are potențialul de a consolida mișcarea pentru îndepărtarea barajelor în Europa de Sud-Est, ajutând la refacerea debitului râului și la protejarea biodiversității”.

De ce este important să se elimine barajele? Se estimează că peste 1,2 milioane de baraje fragmentează râurile Europei, dintre care peste 156.000 sunt perimate, conform aceluiași anunț. Printre efectele negative se numără pierderea biodiversităţii, dat fiind că populațiile de pești migratori de apă dulce din Europa au scăzut cu 93%.

Potrivit lui Herman Wanningen, obiectivul principal este „implementarea unor noi și a mai multor proiecte de îndepărtare a barajelor”. Directorul World Fish Migration Foundation a susținut că acest proiect „va oferi know-how și încrederea organizațiilor și profesioniștilor pentru a dezvolta proiecte de îndepărtare a barajelor și va inspira țările vecine să se alăture mișcării, reproducând bunele practici”.

Pentru Nevenka Lukic Rojsek, de la WWF Adriatic, „proiectul este axat pe abordarea provocărilor cu care se confruntă Croația. Conservarea ecosistemelor importante, inclusiv a habitatului păstrăvului de Dunăre, este amenințată de fragmentarea habitatului și de speciile invazive. Proiectul își propune să elimine aceste obstacole, asigurând continuitatea râului, condiții optime de reproducere și o îmbunătățire generală ecologică a râului Bijela Rijeka. În acest fel, asigurăm specii unice și promovăm sustenabilitatea pe termen lung a acestui mediu virgin.”

În ceea ce privește Grecia, Alexandra Pappa, managerul programelor de apă al MedIna, susține clar necesitatea schimbării situației actuale: „În Grecia, este timpul să renunțăm la practicile învechite din trecut și să ne concentrăm pe a da râurilor spațiu să crească, să-și îndeplinească funcțiile naturale și să-și revină după problemele cronice cauzate de neglijarea și fragmentarea lor”.

În România, pentru Iain Trewby, de la Fauna & Flora, „acest proiect oferă o oportunitate incitantă de a restabili conectivitatea ecologică prin construirea susținerii necesare pentru înlăturarea barajelor, care va spori biodiversitatea și va îmbunătăți funcționarea sistemelor interne de ape”.

În Slovacia, Martina Paulíková își exprimă ambiția de „a duce înlaturarea barajelor la nivelul urmator”. Potrivit șefului programului pentru apele interne al WWF Slovacia, acest proiect va „accelera procesul de înlaturare a barajelor mai mici și învechite, punând în legatură factorii interesați și propunând îmbunătățiri valide ale legislației”. (Sursa: Athens-Macedonian News Agency)

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu