HUB PRESS

s e î n c a r c ă

ATENȚIE - Elena Udrea și Ioana Băsescu au evitat în mod final condamnările în cazul campaniei electorale a lui Traian Băsescu.

ATENȚIE - Elena Udrea și Ioana Băsescu au evitat în mod final condamnările în cazul campaniei electorale a lui Traian Băsescu.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Recursul în casaţie depus de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul Elena Udrea şi Ioana Băsescu, legat de finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidenţiale din 2009, a fost respins joi ca nefondat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit Agerpres.

"Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcția Națională Anticorupție împotriva deciziei penale nr. 232/A din data de 11 iulie 2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală, în dosarul nr.5230/2/2017. Definitivă", se menționează în hotărârea instanței.

DNA a solicitat o cale extraordinară la Înalta Curte de Casație și Justiție - recursul în casație - prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu au evitat condamnările datorită prescrierii faptelor asociate cu finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Direcția Națională Anticorupție a încercat să anuleze decizia instanței supreme din 11 iulie, când s-a decis oprirea procesului împotriva celor două, pe baza prescrierii faptelor, în ciuda existenței unor probe care ar putea indica vinovăția lor.

Procurorii au bazat acțiunea lor pe o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene care permite judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curții Constituționale și o hotărâre a instanței supreme privind prescrierea pedepselor, dacă aceasta încalcă dreptul UE.

Condamnări anulate pe bandă rulantă

La data de 11 iulie, Instanţa supremă a decis oprirea procesului penal împotriva Elenei Udrea din cauza prescrierii faptelor, anulând astfel o condamnare de 8 ani primită iniţial.

În același dosar, ICCJ a dispus oprirea procesului penal și pentru Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, care fusese condamnată la 5 ani pentru instigare la delapidare și spălarea banilor.

Totodată, toate sentinţele primite de ceilalţi inculpaţi din dosar au fost anulate: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltării), care avusese o pedeapsă de 6 ani pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost președinte al Consiliului Județean Tulcea), care fusese condamnat la 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat inițial la 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu