HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a renovat Perla Coroanei din Bucovina, Cazinoul din Vatra Dornei, folosind fonduri europene.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a renovat Perla Coroanei din Bucovina, Cazinoul din Vatra Dornei, folosind fonduri europene.
Sursă foto: Facebook

După un interval de patru ani în care a fost supusă lucrărilor de restaurare, bijuteria Bucovinei - Cazinoul din Vatra Dornei - strălucește din nou în toată splendoarea ei. Această clădire magnifică, una dintre cele mai frumoase construite în Bucovina pe vremea când regiunea era sub stăpânire austriacă și la inaugurarea căreia se spune că ar fi participat chiar împăratul Franz Joseph, a fost readusă la viața după două secole de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, comunică deputatul PSD Gheorghe Șoldan.

Restaurarea a fost posibilizată printr-un proiect finanțat cu ajutorul fondurilor europene, valoarea totală ridicându-se la 21 de milioane de lei. Din aceast sumă, Arhiepiscopia a contribuit cu o cofinanțare de 2%, adaugând ulterior acoperiri ale costurilor suplimentare ce nu erau cuprinse în proiect, acestea fiind în valoare de peste 5 milioane de lei.

Cu doar câțiva ani în urmă, acest edificiu istoric se afla într-o stare avansată de deteriorare, fiind aproape să fie lãsat în paraginã. Mulți dintre cei implicați direct sau indirect, inclusiv din administrația județeanã, păreau neputincioși în fața situației, având în vedere faptul că clădirea fusese retrocedată Bisericii.

Astăzi, cazinoul din Vatra Dornei a redevenit una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România. În ciuda acestui fapt, există unii care, după o metodologie deja cunoscută, încearcă să-și asume meritele altora.

De fiecare datã când priviți cu admirație clãdirea cazinoului și vã simțiți mândri că se află în Bucovina, amintiți-vã că nu este rezultatul eforturilor vreunui politician (și aceasta este o afirmație făcută chiar de un politician!), ci al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și al sute de persoane care au lucrat cu migală la fiecare detaliu.


Am vizitat zilele trecute clãdirea cazinoului din Vatra Dornei,
alaturi de inginerul Ciprian Muscä, responsabil financiar de proiect din partea Centrului Eparhial Suceava. Acesta mi-a relatat cum a reusit sa-l convinga pe Înaltpreasfinția Sa Pimen in 2016 ca salvarea cazinoului depinde de fondurile europene si ca este necesar un suport financiar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Arhiepiscopul a fost de acord, dar l-a rugat să găsească resursele financiare necesare.

Suma respectivă, care reprezenta o parte semnificativă din cofinanțarea de 2% a proiectului, a fost oferită de regretatul părinte Gheorghe Brădățanu, de la Parohia Sfinţii Voievozi din satul Pâraie, comuna Mălini, Protopopiatul Falticeni. Aflând că aceasta este ultima șansã pentru cazinoul care era pe punctul de a se prãbuși, pãrintele Brãdãtanu a decis să ofere acest sprijin financiar (fără să-l ceara înapoi!).

Este vorba despre suma de 50.000 euro, fărã care nu ar fi fost posibil depunerea proiectului pentru renovarea cazinoului în anul 2017. Câteva luni mai târziu, pãrintele Brãdãtanu s-a stins din viața.

Cazinoul din Vatra Dornei, edificiu construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, va fi redeschis sub denumirea de Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor” pe data de 28 noiembrie cu ocazia Zilei Bucovinei.

Veniti sa-l vizitați și sa vã bucurați de frumusețea arhitecturală a acestui edificiu care a fost readus în istoria contemporană și viitoare de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu ajutorul fondurilor europene, dar și prin gestul unui preot trecut în neființă. Un gest despre care puțini sunt cei care cunosc, dar care a salvat nu doar o clãdire istoricã, ci și stațiunea Vatra Dornei, precum și turismul din Bucovina.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu