HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Aquila anunță semnarea unui precontract de vânzare-cumpărare pentru compania Romtec. Care este valoarea tranzacției?

Aquila anunță semnarea unui precontract de vânzare-cumpărare pentru compania Romtec. Care este valoarea tranzacției?
Sursă foto: seenews.com

Aquila a transmis un comunicat de presă AGERPRES, marţi, în care anunţă semnarea unei promisiuni de vânzare-cumpărare pentru Romtec. Această mişcare este o parte esenţială din strategia de dezvoltare a companiei prin M&A.

Romtec este o firmă românească cu o experienţă de trei decenii în producerea de lichide şi aerosoli destinate întreţinerii autovehiculelor. Compania are un portofoliu vast, cuprinzând peste 20 de mărci dezvoltate local, printre care se numără Jet Xpert, Clima Xpert şi Brake Xpert. De asemenea, Romtec operează o unitate de producţie situată în Iaşi.

"Strategia de dezvoltare a companiei prevede atât creştere organică, cât şi prin fuziuni şi achiziţii. Am făcut un prim pas care răspunde obiectivelor noastre şi strategiei de completare a portofoliului nostru cu produse complementare, autohtone, astfel cum anunţam încă de la momentul listării. Pe lângă activitatea de distribuţie de noi produse, odată cu finalizarea tranzacţiei Romtec Europa vom prelua facilităţi de producţie, contribuind la dezvoltarea industriei româneşti. Abordăm domeniul fuziunilor şi achiziţiilor dintr-o perspectivă amplă, de piaţă şi de profitabilitate a companiei ţintă, precum şi a sinergiilor pe care le putem crea cu activitatea curentă. Continuăm direcţia asumată pentru realizarea cu succes a mai multor tranzacţii de achiziţii în perioada următoare",
a afirmat Cătălin Vasile, directorul general al Aquila.

Tranzacţia se va finaliza numai după efectuarea unui audit specific realizat de societăţi specializate şi după obţinerea avizelor necesare din partea Consiliului Concurenţei. Valoarea totală a tranzacţiei este estimată la 3,2 milioane de euro, sumă din care se vor deduce datoriile existente la momentul semnarii contractului de vânzare-cumpărare.

În prezent, Romtec Europa este controlată în proporție de 80% de Green Ideas Group MTC și 20% de FLM Group Green MTC. La sfârşitul anului 2022, Romtec avea un număr total de 47 angajaţi și o cifră de afaceri de 25 milioane lei, înregistrând un profit net de 1,3 milioane lei.

Aquila a raportat venituri totale în valoare de 1,1 miliarde lei pentru primele şase luni ale anului 2023. Aceasta reprezintă o creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Creşterea semnificativă a fost susţinută în principal de creşterea veniturilor din segmentul de distribuţie, care reprezintă peste 90% din cifra de afaceri totală. Profitul net al companiei a atins 42 milioane lei, înregistrând o creştere de 29%.

Rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului 2023 vor fi publicate pe data de 13 noiembrie 2023.

Aquila este prezentă atât în România cât și în Republica Moldova, având un model integrat de afaceri care include distribuţie, logistică şi transport. Compania comercializează produse de larg consum în peste 72.000 puncte de vânzare prin toate canalele retail, acoperind astfel peste 90% din piaţa locală. Portofoliul Aquila cuprinde peste 10.000 produse, incluzând mărci recunoscute precum: Rexona, Dove; Kinder, Raffaello, Snickers sau Mars; Lavazza; Dero, Cif sau Coccolino; Whiskas, Pedigree; Kleenex, Kotex, Zewa, Tena, Libresse; Huggies; Bonduelle; Gran Cucina şi Hulala; Frosta.

Înfiinţată în anul 1994 de către antreprenorii Alin Adrian Dociu şi Constantin Cătălin Vasile, Aquila a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în noiembrie 2021, urmare a unei oferte publice iniţiale în valoare de 367 milioane lei. Acesta a fost cel mai mare IPO realizat de o companie antreprenorială românească pe piaţa locală de capital. Acţiunile Aquila (simbol AQ) sunt incluse în indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti şi Global Micro Cap ai FTSE Russell.

Începând cu data de 1 septembrie 2023, acţiunile Aquila au fost incluse şi în componenţa indicilor MSCI Frontier IMI şi MSCI România IMI.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin