Un grup de 12 națiuni, inclusiv România, solicită formarea unei alianțe dedicate reactoarelor modulare mici în cadrul Uniunii Europene.
Într-o scrisoare comună, Bulgaria, Croaţia, Finlanda, Franţa, Ungaria, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia au făcut apel la executivul comunitar pentru a stabili o "alianţă industrială la nivelul UE", subliniind că această propunere ar putea "stimula investiţiile în capacităţile SMR europene şi dezvoltarea unui lanţ de valoare european".
Această alianță ar contribui la consolidarea "suveranităţii noastre energetice şi competitivităţii industriei noastre", au afirmat reprezentanții țărilor membre.
Ei au mai menționat că suportul Comisiei Europene este "necesar" pentru a se asigura că aceste proiecte inovatoare beneficiază de legislația europeană actuală și viitoare.
Semnatarii consideră ca Forumul European pentru Energie Nucleara - care va avea loc la Bratislava în Slovacia luni și marți - "ar fi ocazia perfecta de a ne angaja în această direcție".
"Franţa a fost la iniţiativa unei scrisori semnate de 12 miniştri europeni către Comisia Europeană", a declarat pentru AFP cabinetul ministrului pentru tranziţie energetică, Agnes Pannier-Runacher.
Alianța europeană pentru SMR ar contribui, de asemenea, la "consolidarea industriei nucleare europene şi a securităţii aprovizionării şi competitivităţii europene", a adăugat acesta.
În mai anul trecut, cele 12 state s-au reunit la Paris cu Belgia și Estonia, creând astfel o alianță a țărilor europene pro-nucleare. Împreună cu Italia și Regatul Unit, au stabilit un plan pentru dezvoltarea energiei nucleare.
Pentru decarbonizarea industriei, Comisia Europeană susține reactoarele nucleare de generația a patra și reactoarele modulare mici, ambele în curs de dezvoltare.
Țările semnatare au subliniat în scrisoarea lor că reactoarele modulare mici pot fi "o soluţie pentru producerea de electricitate fără energie fosilă în anii 2030". Ele asigurau că "energia nucleară ar putea furniza pânâ la 150 de gigawați în UE pânâ în 2050", fațâ de 100 GW în prezent.