HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Antibiotice Iași estimează o creștere de două ori a afacerilor internaționale până în 2030, cu exporturi de 215 milioane lei în acest an.

Antibiotice Iași estimează o creștere de două ori a afacerilor internaționale până în 2030, cu exporturi de 215 milioane lei în acest an.
Sursă foto: www.zf.ro

Antibiotice Iaşi, o companie farmaceutică deținută de Ministerul Sănătății, a reușit să-și mărească exporturile de nouă ori în ultimele două decenii. Compania prevede că exporturile vor ajunge la 215 milioane lei până la sfârșitul anului curent, reprezentând 36% din cifra totală de afaceri.

"În prezent, Antibiotice Iaşi participă pentru al 20-lea an consecutiv la CPhI Worldwide, cel mai mare eveniment expoziţional al industriei farmaceutice globale, care are loc în Barcelona, Spania. Acest eveniment major joacă un rol esențial în creșterea afacerilor noastre internaționale care s-au multiplicat de-a lungul timpului. Estimăm că acestea vor atinge valoarea de 215 milioane lei până la sfârșitul acestui an, ceea ce constituie 36% din cifra noastră de afaceri", a declarat compania conform news.ro.

După datele furnizate de companie, exporturile au crescut cu un factor de nouă în ultimii douazeci de ani.

"În ultimii 20 de ani am consolidat parteneriate cu mari companii din toată lumea și suntem aici, la acest târg internațional, pentru a le transmite că într-o lume divizată și confuză, noi suntem capabili să construim un viitor împreună cu partenerii noștri", a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice.

Antibiotice are ca obiectiv dublarea afacerilor internaționale până în 2030, conform planului de dezvoltare strategică "The Future Together".

La sfârșitul anului 2022, Antibiotice a deschis cea mai modernă fabrică de medicamente topice din Europa. Investiția de 20 milioane euro a consolidat poziția companiei ca lider național în producerea de produse farmaceutice topice. Cu o capacitate cu 50% mai mare decât cea precedentă și respectând cele mai înalte standarde de producție și calitate, această investiție permite companiei să se extindă pe piețele internaționale caracterizate prin competitivitate și inovație.

În plus, în mai 2023, Antibiotice a primit fonduri nerambursabile în valoare de peste 85 milioane lei pentru crearea unei capacități de producție pentru produsele sterile, soluțiile și produsele topice.

Noile capacități de producție și introducerea a 100 noi produse până în 2030 sunt componente esențiale ale planului strategic al companiei "The Future Together", care prevede o dublare a cifrei de afaceri și profitului și creșterea cotelor de piață atât la nivel local, cât și internațional.

Compania exportă produse în 70 de țări din întreaga lume.

În ceea ce privește activitatea de afaceri pe piețele internaționale, în prima jumătate a anului 2023 cifra de afaceri obținută din exporturi a fost de 119,8 milioane lei, o creștere cu 25,7% comparativ cu perioada similară a anului 2022 (95,3 milioane lei).

În perioada ianuarie-iunie 2023 au fost exportate un număr de 75 de medicamente în 29 de ţări, totalizând un volum de aproximativ 47 milioane de unități terapeutice.

Dintre pieţele ţintă care conduc în clasamentul vânzărilor de produse marca Antibiotice în primul semestru, se remarcă Statele Unite ale Americii, cu o creştere cu 82% (de la 10 milioane lei în semestrul I al anului 2022 la 18.2 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2023), contribuind astfel la creșterea profitabilității afacerii. În această piaţă compania îşi consolidează cota pentru şase medicamente betalactamice sterile utilizate în spitale.

Piaţa Vietnamului, cu rezultate şi profitabilitate în creştere, a înregistrat o dublare a vânzărilor (de la 8 milioane lei la 16 milioane lei în primul semestru al anului 2023), ca urmare a reluării consumului post-pandemie şi câştigării de licitaţii naţionale pentru trei medicamente antiinfecţioase.

Antibiotice este prezentă cu valori în creştere şi în Marea Britanie, unde recent a câştigat o nouă licitaţie organizată de Autoritatea Naţională de Sănătate din UK pentru vânzarea de medicamente injectabile antiinfecţioase în valoare de 5.2 milioane euro.

De asemenea, Antibiotice și-a consolidat poziția de furnizor principal de medicamente pentru spitalele din Europa Centrală și de Est, după câștigarea unor licitații în Ungaria, Serbia, Albania, Lituania și finalizarea procedurilor de înregistrare a medicamentelor în Bulgaria, Polonia, Italia, Spania și Germania. Aceste realizari vor asigura creșterea prezenței medicamentelor antiinfecțioase marca Atb® pe piața Uniunii Europene.

În prima jumătate a anului curent, producatorul farmaceutic Antibiotice Iaşi a obținut un profit net de 62 milioane lei comparativ cu cele 33.97 milioane lei obținute în perioada similară a anului precedent. Veniturile totale au crescut cu 23% în primele șase luni, ajungând la 352.5 milioane lei.

Pe piața din România, Antibiotice este lider pe segmentul de unguente (20.9%), supozitoare și ovule (36.1%) și pulberi injectabile (56.3%). De asemenea, compania este lider valoric pe segmentul medicamentelor generice cu prescripție și non-RX comercializate în spitale, cu o cotă de piață de 13.9% (conform CEGEDIM).

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin