HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Andrei Baciu discută despre dificultățile legate de fondurile CNAS și oferă detalii despre platforma electronică a instituției.

Andrei Baciu discută despre dificultățile legate de fondurile CNAS și oferă detalii despre platforma electronică a instituției.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Andrei Baciu abordează problema fondurilor CNAS: O situație dificilă - Opinia sa despre sistemul electronic al instituției

Baciu a explicat că problemele cu fondurile se datorează lipsei rectificării bugetare. A fost nevoie să se apeleze la fondul de rezervă pentru a putea plăti salariile angajaților, a afirmat el.

"Este o situație de-a dreptul dificilă. În absența unei rectificări bugetare, a fost identificat acest mecanism, din fondul de rezervă", a declarat Andrei Baciu.

Fondurile rămase după plata salariilor celor din domeniul sănătate au fost redistribuite în sectorul asistenței medicale.

"De exemplu, până la mijlocul lunii noiembire, cu banii de la fondul de rezervă am plătit în integralitate salariile celor din spitale, iar banii rămași i-am împărțit, de o manieră egală, către toate domeniile de asistență medicală", a adaugat Andrei Baciu.

Ce crede despre sistemul electronic al instituției?

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, considera necesar un nou sistem informatic pentru instituție. El sugerează că acesta poate fi dezvoltat prin PNRR, iar serviciul de mentenanță ar putea fi externalizat.

"Sunt un mare fan tehnologie și un mare fan digitalizare. Lucrurile noi pe care le poate aduce tehnologia în viața noastră, inclusiv în această instituție financiară, cum de altfel ne putem imagina i la CNAS și la oricare altă instituție. Tehnologia schimbă cu totul jocul, schimbă cu totul felul în care se întâmplă lucrurile și eficientizează procese.Sistemul ăsta este unul învechit, a fost conceput pentru 20.000 de utilizatori, în momentul de fața sunt undeva peste 40.000. Sunt în jur de 700.000 de tranzacții care sunt validate de acest sistem, servicii medicale care sunt validate de către acest sistem. Ceea ce am vrut să fac, asta este o prioritate principală este de a găsi soluții pe termen scurt, mediu și lung. Pe termen mediu și lung, evident, este nevoie de o nouă platformă, iar banii din PNRR, sunt 100 de milioane care ne vor oferi posibilitatea să facem o cu totul și cu totul nouă platformă", a menţionat Baciu.

CNAS intenţionează să angajeze specialişti IT din sectorul privat pentru a se ocupa de mentenanţa platformei şi oferind un salariu similar celui din mediul privat.

"Nu putem să facem acest lucru in house (n.r. cu resursele IT din interior), nu este nici profilul CNAS, profilul Casei este mai degrabă de a gestiona toate serviciile care se acordă asiguraților. Pentru asta ai nevoie de o mentenanță a platformei, și de aceste posturi de câțiva IT-iști care câștigă, la stat, aproximativ 4000 de euro net", a concluzionat Baciu.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu