HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Anchetă Reuters: Pentagonul a orchestrat o campanie anti-vaccinare secretă în timpul pandemiei Covid, dezvăluiri șocante

Anchetă Reuters: Pentagonul a orchestrat o campanie anti-vaccinare secretă în timpul pandemiei Covid, dezvăluiri șocante
Sursă foto: Agerpres - Reuters

La apogeul crizei sanitare generate de COVID-19, Pentagonul - reprezentând armata Statelor Unite - a demarat în secret o operațiune menită să combată creșterea influenței Chinei în Filipine, un stat puternic afectat de virusul letal, conform unei investigații Reuters.

Operațiunea secretă nu a fost prezentată anterior. Obiectivul principal era să instige îndoieli referitoare la siguranța și eficiența vaccinurilor și altor ajutoare medicale oferite de China, după cum a relevat investigația Reuters. Prin intermediul unor conturi false pe internet, eforturile de propagandă ale armatei americane s-au transformat într-o campanie anti-vaccinare. Postările pe rețelele sociale au criticat calitatea măștilor faciale, a kiturilor de testare și a primului vaccin care urma să devină disponibil în Filipine - practic vaccinul Sinovac produs de China.

Reuters a identificat cel puțin 300 de conturi pe X, fosta platformă Twitter, care corespund descrierilor oferite de foști oficiali militari americani familiarizați cu operațiunea din Filipine. Aproape toate au fost create în vara anului 2020 și se concentrau pe sloganul #Chinaangvirus – Tagalog pentru China este virusul.

"COVID vine din China și VACCINUL vine tot din China, nu aveți încredere în China!", se putea citi într-un tweet tipic din iulie 2020. Textul era plasat lângă o imagine cu o seringă, un steag chinezesc și un grafic care arăta creșterea numărului de infecții. O altă postare spunea: "Din China - Echipamente de protecție personală, măști faciale, vaccin: FALSE. Dar Coronavirusul este real."

După ce Reuters a întrebat rețeaua X despre aceste conturi, compania de social media le-a șters, conchizând că acestea făceau parte dintr-o campanie coordonată de boți, bazată pe modele de activitate și date interne.

Campania anti-vaccinare a armatei americane a început în primăvara anului 2020 și s-a extins dincolo de Asia de Sud-Est înainte de a fi finalizată la mijlocul anului 2021, conform Reuters. Adaptând campania de propagandă pentru publicul local din Asia Centrală și Orientul Mijlociu, Pentagonul a folosit o combinație de conturi false pe diverse platforme sociale pentru a răspândi frica față de vaccinurile Chinei printre musulmani într-un moment în care virusul ucidea zeci de mii de oameni zilnic.

O componentă cheie a strategiei: "amplificați afirmația contestabilă că, datorită faptului că vaccinurile conțin uneori gelatină de porc, injecțiile Chinei ar putea fi considerate interzise conform legii islamice", se arată într-o notificare identificată de Reuters.

Programul militar a început sub administrația fostului președinte Donald Trump și a continuat cu câteva luni după începerea mandatului lui Joe Biden, a descoperit Reuters - chiar și după ce directorii rețelelor sociale au alertat noua administrație că Pentagonul răspândea informații false despre Covid. Casa Albă a emis un ordin în primăvara anului 2021 prin care a interzis campania anti-vaccinare, care critica și vaccinurile produse de alți competitori, iar Pentagonul a demarat o revizuire internă, conform Reuters.

"Nu cred că poate fi apărat. Sunt extrem de șocat și dezamăgit să aud că guvernul SUA ar face asta", a declarat Daniel Lucey, specialist în boli infecțioase la Școala de Medicină Geisel din Dartmouth.

Armatei americane i se interzice să vizeze americanii cu propagandă, iar Reuters nu a găsit nicio dovadă că operațiunea de influențare a Pentagonului ar fi făcut acest lucru.

Purtătorii de cuvânt ai lui Trump și Biden nu au răspuns solicitărilor de comentarii despre programul clandestin. Campania secretă a fost confirmată

Un oficial de rang înalt al Departamentului Apărării a recunoscut că armata americană a condus o campanie secretă de propagandă pentru a denigra vaccinul chinezesc în țările în curs de dezvoltare, însă oficialul a refuzat să ofere detalii.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului a declarat că armata SUA "folosește o varietate de platforme, inclusiv rețelele sociale, pentru a contracara aceste atacuri de influență malignă care vizează SUA, aliații și partenerii". Ea a menționat, de asemenea, că China a demarat o "campanie de dezinformare pentru a învinovăți fals Statele Unite pentru răspândirea COVID-19".

Pentru implementarea campaniei anti-vaccinare, Departamentul Apărării a ignorat obiecțiile puternice ale diplomaților americani din Asia de Sud-Est la acel moment, conform Reuters. Surse implicate în planificarea și execuția campaniei afirmă că Pentagonul, care coordona programul prin centrul său de operațiuni psihologice din Tampa, Florida, nu s-a preocupat despre impactul colateral pe care o astfel de propagandă ar putea să-l genereze asupra filipinezilor nevinovați. "Nu ne uităm la asta din perspectiva sănătății publice", spune un ofițer militar superior implicat în program. "Ne uitam la cum am putea trage China prin noroi".

În dezvăluirea operațiunii militare secrete din SUA, Reuters a intervievat peste două duzini de oficiali americani actuali și foști, contractori militari, analiști de rețele sociale și cercetători academicieni. Reporterii au analizat, de asemenea, postările de pe Facebook, X și Instagram, date tehnice și documente despre un set de conturi de rețele sociale false folosite de armata SUA. Unele conturi erau active deja de mai bine de cinci ani.

Operațiunile psihologice clandestine sunt printre cele mai sensibile programe ale guvernului american. Cunoașterea existenței lor este limitată la un grup mic de persoane din cadrul agențiilor de informații și militare ale SUA. Astfel de programe sunt tratate cu precauție extremă, pentru că expunerea lor ar putea deteriora alianțele străine sau ar putea escalada conflictele cu rivalii.

În ultimul deceniu, unii oficiali ai securității naționale din SUA au încercat să revină la genul de operațiuni agresive de propagandă clandestină împotriva rivalilor pe care le-au desfășurat Statele Unite în timpul Războiului Rece. După alegerile prezidențiale din SUA din 2016, în care Rusia a folosit o combinație de atacuri cibernetice și scurgeri de informații pentru a influența alegătorii, apelurile pentru ripostă au devenit mai puternice în Washington.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu